De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare arhierească la mănăstirea din Cârţişoara, judeţul Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în ziua de cinstire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel la Altarul de vară al mănăstirii din Cârţişoara, judeţul Sibiu.
Aşezământul monahal şi-a sărbătorit hramul şi a primit mulţimi de credincioşi şi de pelerini veniţi să se roage pe aceste locuri sfinţite cu secole în urmă de rugăciunile şi jertfa monahilor de la vechiul schit de aici. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar corul maicilor de la mănăstirea sibiană a dat răspunsurile litugice.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Rînea a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre rolul important al celor doi mari Sfinți Apostoli cinstiți la 29 iunie în istoria Bisericii creștine.
„Biserica i-a pus împreună tocmai pentru ca o lucrare săvârşită de primul să fie completată de cel de-al doilea şi împlinită în mod desăvârşit. În același timp, sunt serbaţi în aceeaşi zi pentru că, în 29 iunie, anul 67, amândoi au primit moarte martirică, primul, Sfântul Petru, fiind răstignit pe cruce, la Roma, pe colina Vaticanului, cerând ca să fie răstignit cu capul în jos, pentru că s-a considerat a nu fi vrednic să primească aceeaşi moarte ca Învăţătorul său, iar cel de-al doilea, Sfântul Apostol Pavel, exact în aceeaşi zi a fost decapitat”, a spus ierarhul.
La final, duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Dimitrie Papacioc, i-a mulţumit ierarhului în numele obştii monahale pentru prezenţa şi în acest an la hramul aşezământului de la Cârţişoara.