În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântare la Biserica Sfântului Grigorie Palama din București
Biserica închinată Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, din incinta campusului Universității Politehnica din București, și-a cinstit ocrotitorul spiritual luni, 14 noiembrie. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat apoi lucrările executate până în prezent la noul așezământ duhovnicesc situat în proximitatea bisericii.
Reprezentanți ai conducerii Universității Politehnica din București, cadre didactice și studenți ai reputatei instituții academice, precum și numeroși credincioși și pelerini au participat la sărbătoarea hramului bisericii închinate Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, din incinta campusului universitar. În mijlocul lor s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură după citirea pasajului evanghelic rânduit la pomenirea unui ierarh (Ioan 10, 9-16).
„Sărbătoarea aceasta este un fel de continuare a evenimentelor care au avut loc în Capitală cu prilejul hramului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, făcătorul de minuni și Ocrotitorul Bucureștilor, sfânt isihast, prilej cu care a fost adusă la București o părticică din moaștele Sfântului Grigorie Palama, aflate în Mitropolia de Veria, Naousa și Kampania, chiar dacă și în această biserică se află o mică părticică din moaștele sale. De asemenea, a fost adusă icoana familiei Sfântului Grigorie Palama pentru că acesta nu este singurul sfânt din familia sa, ci și mama sa, tatăl său, cei doi frați și cele două surori fiind trecuți în rândul sfinților pentru viața lor evlavioasă și pentru faptul de a fi practicat în mod statornic această rugăciune neîncetată a inimii, care are ca rezultat contemplarea luminii necreate a Taborului încă din lumea aceasta și unirea noastră cu Dumnezeu, unire după har. Lucrul acesta reprezintă o mare încurajare pentru noi, pentru că rugăciunea minții sau rugăciunea isihastă nu a fost doar o parte a spiritualității monahale, mai ales a celei atonite, ci rugăciunea neîncetată a fost practicată secole de-a rândul de credincioșii mireni, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care scria într-una din epistolele sale trimise comunității din Tesalonic îndemnul acesta: «Rugați-vă neîncetat!»”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Marian Mihai a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă arătată comunității acestei biserici, formată în special din studenți, precum și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, pentru slujire și cuvântul de învățătură, oferindu-i o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Grigorie Palama și un buchet de flori. Aceleași daruri au fost oferite și unuia dintre ctitorii sfântului lăcaș, ing. Petre Badea, precum și prorectorului Universității Politehnica, prof. ing. dr. Valentin Navrapescu.
După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori în frunte cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au binecuvântat lucrările la noul așezământ edificat în apropierea bisericii, ce va servi pentru organizarea de activități sociale și duhovnicești.