La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Binecuvântare pentru elevii Seminarului Teologic Ortodox din Braşov
La festivitatea deschiderii noului an şcolar, elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Braşov au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a săvârşit un Te Deum în curtea instituţiei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, între care s-au aflat protopopul de Braşov, pr. Dănuţ-Gheorghe Benga, şi directorul Seminarului Teologic din Braşov, pr. prof. Ionuţ Marcel Pop. După Te Deum, pr. protopop Dănuţ-Gheorghe Benga a citit mesajul de binecuvântare a profesorilor şi elevilor transmis la începutul noului an şcolar de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În cuvântul adresat profesorilor şi elevilor, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat rolul şi chemarea instituţiei braşovene de a duce mai departe misiunea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în educarea tinerilor după valorile credinţei străbune.
„Aţi venit într-o şcoală vocaţională şi vocaţia pentru teologie este acea chemare făcută de Dumnezeu la care voi aţi răspuns. Nu doar notele pe care le primiţi la disciplinele teologice contează, ci mai importantă este pentru voi formarea spirituală, duhovnicească. Credinţa care v-a adus până aici, care a fost o credinţă primită de la părinţi, din biserica unde aţi crescut, trebuie acum mărturisită prin păstrarea virtuţilor tinereţii: sinceritatea, nevinovăţia, curăţia. Toate acestea de le pierdeţi la seminar, nu le veţi mai găsi la facultate şi veţi suferi toată viaţa voastră”, a spus ierarhul.
Au urmat mesajele de felicitare şi de încurajare transmise de subprefectul Braşovului, Lucian Pătraşcu, şi de inspectorul şcolar general al judeţului Braşov, prof. Ovidiu Florin Tripşa. Elevii, profesorii şi toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să aducă cinstire Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, ocrotitorul Transilvaniei. Racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna a fost adusă spre închinare în această zi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Braşov.