Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Binecuvântare pentru lăcașurile de cult din Dăișoara și Brașov-Bartolomeu Nord
În Duminica a 5-a din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Biserica „Sfânta Treime” din Dăișoara, județul Brașov, și a binecuvântat lucrările făcute în ultima perioadă la lăcașul de cult. În aceeași duminică, ierarhul a binecuvântat demisolul bisericii aflate în construcție din cartierul brașovean Bartolomeu Nord.
Pentru comunitatea din Dăișoara, Duminica Sfintei Maria Egipteanca a fost o zi de mare sărbătoare, lăcaşul de cult fiind binecuvântat, după ani de trudă la renovarea și înfrumusețare acestuia. Alături de credincioșii din parohie s-au aflat în această zi și numeroși oaspeți, reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, informează Mitropolia Ardealului. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul „Anatoly” al Operei din Brașov.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat smerenia și pocăința Sfintei Maria Egipteanca, cinstită de Biserică în a cincea duminică a Postului Mare. Mai apoi, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.
„Pilda pe care ne-o oferă Biserica în această duminică a Postului Mare, prin exemplul vieții și al nevoințelor Cuvioasei Maria Egipteanca, este pregătită și întregită prin pericopa evanghelică rânduită în cinstea cuvioasei. Sfânta Evanghelie descrie o întâmplare petrecută în viaţa Mântuitorului, pe când Se afla la masă în casa fariseului Simon. În casă a venit şi o femeie păcătoasă «din cetate», care «a adus un alabastru cu mir. Și, stând la spate, lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Lui, şi cu părul capului ei le ştergea. Și săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir». Mântuitorul Iisus Hristos, stând la masă, a primit această cinste și slujire deosebită oferită de femeia păcătoasă, căreia i-a iertat păcatele pentru care vărsa lacrimile pocăinței, așa cum a primit pocăința Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca și a ridicat-o pe înalte trepte ale sfinţenie”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Vasile Cristian Comșa a fost hirotesit iconom. Preotul paroh i-a mulțumit Părintelui Mitropolit Laurențiu pentru binecuvântarea adusă comunității din Dăișoara, la 200 de ani de la sfințirea lăcașului de cult. Ierarhul i-a oferit primarului comunei Ungra, Silviu Mircea Șchiopu, distincția „Crucea Șaguniană pentru mireni”, iar binefăcătorii au primit diplome de apreciere.
Binecuvântare în cartierul Bartolomeu Nord
În aceeași zi, ierarhul a binecuvântat demisolul Bisericii „Sfinții Mărturisitorilor Ardeleni” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Brașov- Bartolomeu Nord.
„Ne oferiți aici un motiv de mare bucurie, cel a dorinței pe care o aveți ca acest lăcaș de cult să fie dus la bun sfârșit. (…) Întâi de toate, am pus piatra de temelie aici și ne-am rugat lui Dumnezeu ca pe acest teren să se ridice o biserică de zid, dar aceasta să se umple și de credincioși. Iată, etapa a doua este împlinită acum, când acest demisol este plin de lume”, a spus ierarhul.
După slujba de binecuvântare a urmat un recital de cântări specifice Postului Mare, susținut de Corul mixt de cameră „Concentus” din Brașov, dirijat de prof. Marius Modiga.
Ctitorii Zaharie Stoica Marghiloman și Maria Mailat au primit din partea ierarhului Ordinul Ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru laici. Alături de lăcașul de cult care se construiește în cartierul brașovean, proiectul ansamblului include și un centru cultural și o capelă mortuară.