De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântare pentru pelerinii români din Ungaria
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit miercuri seara, la Reședința Patriarhală din București, un grup de 34 de pelerini din Gyula, Ungaria, condus de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
În ultima zi a pelerinajului credincioșilor români din Ungaria în Arhiepiscopia Bucureștilor, pelerinii au poposit în ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Patriarhia Română. După ce au vizitat Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei, miercuri seara au fost primiți și binecuvântați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a vorbit în cuvântul de învățătură și despre românul Moise Nicoară, luptător pentru drepturile românilor, pe care credincioșii din Ungaria l-au omagiat în aceste zile ale pelerinajului lor, în special la Biserica Mavrogheni din Capitală, unde a fost săvârșit și un Parastas la monumentul acestuia.
„Ne rugăm lui Dumnezeu să vă ajute în continuare în toate activităţile liturgice, misionare, pastorale, de promovare a valorilor româneşti, de păstrare a identităţii noastre, împreună cu slujitorii Bisericii. Îi felicităm pe Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi pe toţi cei care au contribuit la buna desfăşurare a acestui pelerinaj. Noi am văzut că Moise Nicoară rămâne un exemplu de păstrare a identităţii româneşti, de luptă pentru drepturile românilor din străinătate, şi în mod deosebit părinţii lui sunt model de ctitori de biserică, fiindcă au contribuit la construirea bisericii din Gyula, Ungaria. Prin aceasta se observă că noi legăm spiritualitatea de identitatea românească şi hărnicia şi dărnicia le prezentăm ca daruri înmulţite ale lui Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, Patriarhul României a dăruit credincioșilor din Ungaria daruri care au constat în cărți de folos duhovnicesc și practic: un ghid al Catedralei Patriarhale și un volum despre semnificația pelerinajului.
„Această vizită a fost o încununare a întregului pelerinaj. Am primit binecuvântarea în aceste zile de a sluji la Biserica Mavrogheni din București, de a vizita mai multe biserici și mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor, de a vizita muzee reprezentative ale Capitalei. Peste tot, credincioșii români din Ungaria au fost foarte încântați și, cu inimile deschise, au primit cu multă bucurie tot ceea ce au văzut. O bucurie a fost întâlnirea cu Părintele Patriarh, care ne-a urat mult spor în activitatea pe care o vom desfășura în viitor, de a întări identitatea românească”, a spus PS Părinte Episcop Siluan.
Grupul de pelerini din Ungaria a fost însoțit în pelerinajul lor în Arhiepiscopia Bucureștilor și de părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod.