De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Binecuvântarea casei parohiale din Răscruci, Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit marți, 1 septembrie, slujba de binecuvântare a casei parohiale din localitatea Răscruci, Protopopiatul Cluj 1.
Ierarhul a săvârşit slujba Aghesmei în curtea casei parohiale, pe care a binecuvântat-o. Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, părintele Dan Hognogi și părintele paroh Dan Balog. De asemenea, la acest eveniment important pentru Parohia Răscruci au participat și alți invitați, clerici și mireni, precum și reprezentanţi ai oficialităților locale, fiind respectate prevederile în vigoare cu privire la situația epidemiologică.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, subliniind legătura dintre casa parohială și biserica satului: „Efort cere și construirea unei case parohiale sau restaurarea ei. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur zice, referitor la casă, că ea este biserica cea mică. În biserică facem Sfânta Liturghie, oficiem Sfintele Taine, dar și în casa parohială sau în casele noastre ne rugăm lui Dumnezeu. Este o mică biserică, zice Sfântul Ioan”.
În continuare, părintele protopop Dan Hognogi a evidențiat că, în toată istoria ei seculară, casa parohială din Răscruci a primit pentru prima dată binecuvântare arhierească. De asemenea, la acest eveniment festiv, toți cei implicați în lucrările de reamenajare efectuate în ultimele luni au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei diplome de aleasă cinstire, iar preotul paroh Dan Balog a fost hirotesit sachelar. Părintele paroh a adresat mulțumiri ierarhului pentru prezență, slujire şi pentru permanenta purtare de grijă. De asemenea, a adresat mulţumiri credincioşilor care i-au fost aproape în iniţierea acestui proiect amplu, în cadrul căruia lucrările vor continua.
Casa parohială din Răscruci a fost cumpărată de comunitatea parohială înainte de 1900, iar ultimele renovări au fost efectuate în anul 1980. În ultimele nouă luni s-au făcut lucrări importante de renovare, dotare și înfrumusețare, care au ţinut cont de contextul socio-economic actual. Lucrările au fost efectuate sub supravegherea preotului paroh, prin contribuția comunității parohiale și a Consiliului local Bonțida, judeţul Cluj.