În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Binecuvântarea Maicii Domnului „Mângâietoarea” în Capitală
Duminică, 14 martie, credincioşii Parohiei „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi din Protoieria Sector 1 Capitală au primit un dar de mare preţ, icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea”, copie a icoanei făcătoare de minuni din Mănăstirea Vatoped, Sfântul Munte Athos, care a fost sfinţită cu acest prilej de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Anul acesta, în Duminica Lăsatului sec de brânză, credincioşii Bisericii „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi au trăit o binecuvântare deosebită, tezaurul spiritual al parohiei îmbogăţindu-se cu icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” (Paramythia), copie a icoanei făcătoare de minuni ce se găseşte în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos. Această icoană a fost primită de biserica bucureşteană ctitorită de Doamna Marica Brâncoveanu din partea vetrei monahale atonite, ca semn al recunoştinţei pentru ajutorul oferit în trecut de soţia Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, a sfinţit icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea”, rostind un cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat evlavia poporului nostru pentru Maica Domnului, arătată şi prin nenumăratele ajutoare oferite mănăstirilor din Sfântul Munte Athos.
„Icoana Maicii Domnului «Mângâietoarea» face parte dintre multele icoane făcătoare de minuni pe care le păstrează cunoscuta Mănăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos. Această icoană arată, de fapt, mângâierea pe care Maica Domnului o aduce tuturor celor aflaţi în suferinţe şi încercări. Primirea acestei icoane din partea Mănăstirii Vatoped reprezintă o reînnodare a relaţiilor de tradiţie dintre Ţările Române şi Muntele Athos, pentru că, după căderea Constantinopolului, cei care au ajutat cel mai mult Sfântul Munte au fost domnitorii şi credincioşii din Ţările Române. Astfel, şi părinţii vatopedini au primit sprijinul românilor, care trimiteau periodic danii pentru ca istoricele mănăstiri athonite să nu îşi închidă porţile”, a spus Preasfinţia Sa.
Părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi a mulţumit Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul şi a arătat legătura spirituală pe care Doamna Marica Brâncoveanu a realizat-o între biserica parohiei şi Mănăstirea Vatoped: „Această biserică este bucuria Maricăi Brâncoveanu, care, în 1702, împreună cu soţul ei, Sfântul Voievod Martir Constantin, dăruiau Mănăstirii Vatoped 20.000 de aspri. Astăzi, la 320 de ani de la acel moment, Mănăstirea Vatoped oferă Bisericii «Sfântul Nicolae»-Dintr-o zi acest dar nepreţuit. Este o legătură spirituală extraordinară, o punte peste timp”.
După săvârşirea slujbei de sfinţire, icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” a fost aşezată spre închinare într-un baldachin special amenajat în curtea bisericii.
În continuare, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica istorică închinată Sfântului Nicolae, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte părintele consilier eparhial Gheorghe Ispas, părintele Marin Comănescu, protopop al Protoieriei Sector 1 Capitală, şi părintele Nicolae Dima.
În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre învăţăturile care se desprind din textul Evangheliei Izgonirii lui Adam din Rai, subliniind faptul că Postul Mare este un prilej de sporire în virtute.
„Postul Mare este o şcoală a pocăinţei. În pasajul evanghelic citit astăzi suntem învăţaţi cum să postim. Postul, dincolo de bucate, este cel al inimii. Postul înseamnă în primul rând înfrânarea simţurilor, apoi abţinerea de la bucate. Despre acesta ne vorbeşte profetul Isaia când ne îndeamnă să rupem legăturile răutăţii şi să îi primim pe străini şi pe călători. La fel, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învaţă că postirea se arată prin fapte, nu prin vorbe. Vremea postului ne îndeamnă pe toţi la atenţie faţă de lucrurile veşnice. Suntem preocupaţi în mod excesiv de lucrurile trecătoare, dar la şcoala pocăinţei a Sfântului şi Marelui Post va trebui să învăţăm mai ales ce înseamnă iertarea şi postirea adevărată şi să reflectăm la adevăratele comori care sunt în cer”, a spus Preasfinţia Sa.
La momentul îndătinat, ierarhul l-a prohirisit întru diacon pe tânărul teolog Nicolae Clucerescu, care urmează a sluji în Parohia Tomşani din cadrul Protopopiatului Urlaţi, judeţul Prahova.
Icoana Maicii Domnului „Mângâietoarea” va rămâne aşezată în Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o zi spre închinarea credincioşilor şi pelerinilor care caută ajutorul şi izbăvirea prin rugăciune curată către Împărăteasa cea Preabună.