Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Binecuvântări și slujiri arhierești în eparhii din Muntenia și Dobrogea
În Duminica a 29-a după Rusalii, ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie în catedrale episcopale și au efectuat vizite pastorale în parohii. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit înțelesurile duhovnicești desprinse din Evanghelia duminicală rânduită (Luca 17, 12-19) și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
În Duminica a 29-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Merii Petchii, Protoieria Ilfov Nord, pe părintele diacon Marian Ungureanu, angajat în cadrul „Ziarului Lumina” al Patriarhiei Române.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat că Biserica ne învață care sunt treptele recunoștinței față de Dumnezeu: „Cea mai înaltă formă de recunoștință este Sfânta Liturghie. De aceea la strană se cântă: «Cu vrednicie și cu dreptate este a ne închina Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, Treimii celei de o ființă și nedespărțită». În momentul cel mai important al Sfintei Liturghii, la epicleză, arătăm care sunt treptele acestei recunoștințe. Cântarea de la epicleză ne arată cu adevărat care sunt prioritățile acestei recunoștințe: «Pe Tine Te lăudăm, pe Tine Te binecuvântăm, Ție Îți mulțumim, Doamne, și ne rugăm Ție, Dumnezeul nostru». Noi punem pe primul loc cererea de orice fel, a lucrurilor pe care le dorim în pofida faptului că ele ne despart de Dumnezeu. Biserica ne învață că mai întâi trebuie să Îi aducem rugăciune de laudă și mulțumire, deși Dumnezeu nu are nevoie de lauda noastră, dar arătăm că suntem ființe recunoscătoare”, a spus Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Constanța
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a evidențiat importanța și necesitatea recunoștinței în viața creștinului: „Recunoștința este o necesitate pentru că noi trebuie să dialogăm atât prin fapte, cât și prin cuvinte. Cine nu ajunge să vorbească cu Dumnezeu și prin fapte rămâne departe de Dumnezeu. Recunoștința leprosului vindecat arată că acest lucru este bineplăcut în fața lui Dumnezeu. Am putea să spunem că în întreaga lume creștină, din toți creștinii, a 10-a parte sunt cei care cu adevărat Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate. Să-I mulțumim și noi lui Dumnezeu, să-I aducem întotdeauna rugăciune cu dragoste și cu bucurie, și El ne va adăuga har peste har, ca sufletul nostru să rămână în lumină, în pace, dragoste și să meargă spre Dumnezeu, spre mântuire”.
Oești Ungureni, județul Argeș
Credincioșii parohiei argeșene Oești Ungureni din comuna Corbeni, Protopopiatul Curtea de Argeș, au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul eparhiaargesului.ro.
În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți la recunoștință față de Dumnezeu pentru toate binefacerile primite: „Să ne aducem aminte să mulțumim lui Dumnezeu. Primele cuvinte pe care le rostim dimineața, când ne trezim, trebuie să fie «Mulțumesc, Doamne, că m-ai trezit sănătos!», iar ultimul cuvânt al vieții noastre trebuie să fie «Mulțumesc, Doamne, că m-ai adus până aici!»”
Parohia Valea Teancului-Zorești, județul Buzău
Credincioșii Parohiei Valea Teancului-Zorești din județul Buzău l-au avut duminică în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre virtutea recunoștinței și a subliniat că „datoria omului, în general, și a creștinului, în mod special, este de a răspunde cu mulțumire, cu recunoștință binefacerilor pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Zorești a fost construită în perioada 1912-1936, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.
Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a reliefat modul în care trebuie să ne comportăm atunci când primim binefaceri în viața noastră. „Astăzi, aflăm din Sfânta Evanghelie că, atunci când avem credință în Dumnezeu, avem și speranța vindecării de orice boală. Când avem credință puternică, trebuie să-I aducem slavă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care ni le dă în tot timpul și în tot locul. La Sfânta Liturghie, efectul acestei mărinimii iubitoare a Mântuitorului este unul extraordinar, căci prin participarea noastră la cea mai importantă slujbă de mulțumire ne asemănăm celui vindecat de lepră, care s-a întors la Domnul Hristos și I-a mulțumit pentru vindecarea sa”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.
La final, ierarhul a oferit iconițe tuturor celor prezenți, iar în continuare, la Reședința Arhiepiscopală, mai mulți copii și părinți au primit daruri, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
Slobozia, județul Ialomița
Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din lemn „Buna Vestire”, monument istoric, din municipiul Slobozia, județul Ialomița, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre virtutea recunoștinței și despre mulțumirea pe care creștinii sunt chemați să o aducă lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, precum și pentru permanenta purtare de grijă pe care o arată Creatorul nostru.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de un cor format din elevi și absolvenți ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de pr. prof. Cătălin Stanciu, se arată pe site-ul sf-esc.ro.
Bolintin, județul Giurgiu
Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Buna Vestire” din Bolintin, județul Giurgiu.
În cuvântul rostit, ierarhul a vorbit despre viața monahală din timpul regimului comunist: „Monahismul din secolul trecut, din perioada comunismului, răstignit prin Decretul 410 din anul 1959, a cunoscut o seamă de mărturisitori, de călugări și călugărițe care au fost izgoniți din mănăstirile lor. Dacă fiecare ar face o însemnare sau o mărturisire, cred că aceste mărturii ar putea să constituie într-adevăr un aport la ceea ce înseamnă viața monahală”.
După Sfânta Liturghie, în Centrul cultural pastoral al mănăstirii s-a desfășurat sinaxa stareților și starețelor din Episcopia Giurgiului, informează TRINITAS TV.
Parohia „Sfântul Gheorghe“ din municipiul Tulcea
Numeroși credincioși au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în Parohia „Sfântul Gheorghe” din municipiul Tulcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La final, în semn de recunoștință, ierarhul a oferit diplome de vrednicie părintelui Dumitru Andone și părintelui Neculai Mihalea, fost director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, pentru îndelungata slujire a Bisericii și a învățământului teologic tulcean, ne-a transmis părintele Felix Lucian Neculai, consilier eparhial.
Anul acesta, Parohia „Sfântul Gheorghe”, una dintre cele mai vechi din municipiul Tulcea, împlinește 190 de ani de la înființarea ei.