De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica de Garnizoană „Înălțarea Domnului” din Bistrița a fost resfințită
În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 22 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, la biserica de garnizoană din Bistrița.
Cei doi ierarhi au săvârșit slujba de sfințire a bisericii de lemn, cu hramul „Înălțarea Domnului”, din incinta Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, în prezența oficialităților militare și civile. Restaurat și înfrumusețat în ultimii șapte ani, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.
În continuare, la un Altar special amenajat în proximitatea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au săvârşit Sfânta Liturghie, iar Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Roagă-te și muncește”, în care a tâlcuit semnificația textului evanghelic referitor la Pescuirea minunată.
Ierarhul a explicat dictonul „Roagă-te și muncește” și a oferit multe exemple scripturistice în care creștinii sunt îndemnați să se roage neîncetat și să împletească rugăciunea cu munca, arătând că succesul și binecuvântarea nu vin doar din eforturi personale, ci din încrederea în voia lui Dumnezeu.
„Sfânta Scriptură ne îndeamnă să facem lucrul acesta, să ne rugăm și să muncim, nici rugăciune fără muncă, dar nici muncă fără rugăciune”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, iar la slujba de sfințire răspunsurile au fost oferite de Grupul coral „Athanatos” al bisericii din Garnizoana Bistrița, dirijat de plutonierul adjutant principal Bogdan Bejinaru. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a interpretat pricesne.
La finalul Liturghiei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, ierarhul și-a exprimat bucuria de a fi la Bistrița, unde a constatat evlavia și atașamentul credincioșilor și al cadrelor militare față de Biserică și față de Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos.
„Astăzi, pentru că nu am mai fost niciodată la această biserică, am fost de-a dreptul impresionat în primul rând de organizarea cu totul excepțională”, a remarcat Preasfinția Sa.
Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat preotului militar Cristian- Ioan Marțian cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană” pentru clerici, iar comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonelul Cristinel-Dumitru Colibaba, i-a acordat „Crucea Transilvană” pentru mireni. Au mai primit distincţii: colonelul Alin Florin Marian, șeful de Stat Major al Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, locotenent-colonelul Răzvan Zegleanu din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată, locotenent-colonelul Ovidiu Mitrofan, comandantul Batalionului 405 Sprijin Logistic Năsăud, plutonierul adjutant principal Liviu Purnel, din cadrul aceluiași batalion, Macarie Moldovan, plutonierul adjutant principal Bogdan Bejinaru, plutonierul Alin Căluș, Iulian Chiriță și Ioan Bugnar, colonelul în rezervă Ilie Sas, colonelul în rezervă Mihai Luca, Mihai Bâlc şi alţi binefăcători, iar copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
Pr. militar Cristian Marțian a mulțumit celor doi ierarhi și tuturor celor implicați în renovarea și înfrumusețarea bisericii. În semn de prețuire și recunoștință, ierarhilor le-a oferit în dar câte un epitrahil și un omofor, brodate cu motive tradiționale din județul Bistrița-Năsăud. Din partea șefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-locotenent Ciprian Marin, locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Daniel Pop, a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei „Emblema de Merit Partener pentru Apărare”, clasa a III-a.