La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Biserica din satul Coșești, Hunedoara, a fost târnosită
Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a târnosit, în Duminica a 17‑a după Rusalii, 18 februarie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” din filia Coșești a Parohiei Lăpugiu de Jos din Protopopiatul Deva. Ierarhul a liturghisit şi a săvârşit slujba Parastasului, fiind pomeniți Episcopul Gurie Georgiu și ctitorii bisericii, trecuți la cele veșnice.
În cuvântul de învățătură ierarhul a explicat că prin dialogul cu Mântuitorul Iisus Hristos femeia cananeeancă ne oferă un model de credință autentică și de stăruință în viața duhovnicească.
La final, ierarhul a oferit gramate de cinstire preotului paroh Iulian Mezdrea, slujitorilor Sfântului Altar și credincioșilor implicați în lucrările de renovare și înfrumusețare ale lăcașului de închinare.
Sâmbătă, 17 februarie, a liturghisit la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Bobâlna, Protopopiatul Orăștie. A fost săvârşită, apoi, slujba Parastasului pentru Episcopul Gurie și pentru preotul Ioan Sabău cu tot neamul său cel adormit.
Ierarhul a subliniat că, prin viața și activitatea pastorală, părintele Ioan Sabău rămâne un model pentru slujitorii Bisericii și pentru credincioși, de mărturisire sinceră și fidelă a Mântuitorului Iisus Hristos. Preotul Ioan Sabău a fost arestat în mai multe rânduri, în anii 1944, 1948, 1949‑1950, iar în anul 1958 a fost condamnat la opt ani de temniță grea, pentru finalizarea lăcașului de cult din Vinerea, judeţul Alba, fiind întemnițat la Aiud și Gherla. A fost eliberat la 31 iulie 1964, fiind reîncadrat la Parohia Bobâlna, pe care a păstorit‑o până în anul 1996. A trecut la Domnul în 16 februarie 2009, fiind înmormântat lângă biserica din Bobâlna.