De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica Mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus a fost sfinţită
În Duminica a 5-a după Rusalii, 25 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au slujit la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, cu prilejul hramului și sfințirii bisericii așezământului monahal.
Oarţa de Sus, satul natal al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, s-a aflat în sărbătoare, cu prilejul târnosirii bisericii mănăstirii, care a fost pusă sub ocrotirea Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, pomenită la data de 22 iulie. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Episcop Andrei au săvârşit, apoi, Sfânta Liturghie. La slujbă a asistat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș.
Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei al Covasnei și Harghitei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „O rugăciune neobișnuită adresată Domnului Hristos”, în cadrul căruia i-a îndemnat pe cei prezenți să fie propovăduitori ai lui Hristos.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a hirotonit întru ieromonah pe ierodiaconul Nicolae Bădescu, viețuitor al mănăstirii.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Baia Mare, dirijat de Oana Lenghel, iar la chinonic, corul bisericii din Oarța de Sus a interpretat mai multe pricesne.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat consătenilor un gând duhovnicesc şi și-a exprimat bucuria de a vedea sfințită biserica așezământului monahal.
Părintele stareț Pimen Vasile a mulțumit celor doi ierarhi, oficialităților, celor prezenți și celor care au ajutat la edificarea mănăstirii.
Cu acest prilej, starețul mănăstirii, ierom. Pimen Vasile, a fost hirotesit protosinghel, iar starețul Mănăstirii Râșca Transilvană, arhim. Casian Ioana, a primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru implicarea în edificarea bisericii mănăstirii. Primarul comunei Oarța de Jos, Bogdan Pop, și primarul comunei Bicaz, Dorin Flaviu Mitre, au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar binefăcătorii Mircea Lețiu și Alexandru Tămășan au fost distinși cu Ordinul „Mihai Vodă”. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a mai oferit diplome de aleasă cinstire unor binefăcători, iar tuturor celor prezenți le-a dăruit cartea-album „Povestea unui vis - Mănăstirea «Sfânta Maria Magdalena»-Oarța de Sus”, alcătuită de arhidiaconul Claudiu Grama, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus, aflată la graniță cu trei județe: Maramureș, Satu Mare și Sălaj, a fost înființată în anul 2012, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, originar din acel loc. Primul hram a fost sărbătorit la 22 iulie 2012, în ziua de prăznuire a Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, când, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a pus piatra de temelie pentru noua biserică. În mai puțin de un an, cu sprijinul unor binefăcători, au fost ridicate biserica de lemn și casa monahală.
În anul 2013, prin cheltuiala Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei, de la turnătoria Grassmeyer din Innsbruck, Austria, s-a achiziționat un clopot de aproximativ 200 de kilograme, care a fost așezat în turnul-clopotniță. În anul 2014 a fost construit un Altar de vară, iar în anul 2015, crucea veche de fier, de pe coama dealului, a fost înlocuită cu una sculptată în lemn. În prezent, se lucrează la noua casă de oaspeți, edificiu aflat în curs de finalizare.
Obștea mănăstirii, condusă de starețul Pimen Vasile, este formată din viețuitori veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba Iulia.