De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserica nouă din Sânpetru, județul Brașov, a fost târnosită
În Duminica a 5-a după Paști, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a târnosit noua biserică din localitatea Sânpetru, județul Brașov. Lăcașul de cult a primit hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Biserica nouă din Sânpetru a fost ridicată începând cu anul 2004, în zona nouă a localității din apropierea Brașovului, unde s-au construit foarte multe locuințe noi. Comunitatea Parohiei Sânpetru I, păstorită de preotul Lică Borșan, a ridicat biserica și a înfrumusețat-o cu multă trudă în toți acești ani. Târnosirea lăcașului a adus multă bucurie duhovnicească în rândul credincioșilor din Sânpetru, la slujba religioasă fiind prezenți foarte mulți enoriași, oaspeți, autorități locale și invitați.
După târnosirea lăcașului de cult cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, ierarhul a sfințit Altarul și pictura interioară.
A urmat Sfânta Liturghie, în soborul slujitor aflându-se mai mulți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de Cvintetul vocal „Anatoly” al Operei Brașov, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a evidențiat învățăturile principale ale Evangheliei din Duminica Samarinencei.
„Hristos ne cheamă la o unitate spirituală pe toți, pentru că ne are pe fiecare în grija Sa. În al doilea rând, El ne-a lăsat în Biserica aceasta sfântă sursele sau modalitățile prin care noi ne putem împărtăși de apa cea vie, care este lucrarea Duhului Sfânt. Lucrarea Duhului Sfânt vine prin Sfânta Împărtășanie și prin toate celelalte Sfinte Taine. Nu locul contează unde te închini lui Dumnezeu, ci cum te închini, iar profunzimea actului pe care tu îl săvârșești în duh și adevăr este o lucrare spirituală. Închinarea este o lucrare despre care știu că este adevărată, pentru că mă închin adevăratului Dumnezeu. Aceasta este chemarea sfântă pe care am primit-o și noi cu toții astăzi. Ați primit și binecuvântarea lui Dumnezeu prin lucrarea pe care am săvârșit-o acum la sfințirea bisericii. Toate aceste semne pe care le-am transmis fiecare cu contribuția noastră, cu dragostea noastră, cu credința noastră, toate acestea s-au urcat sus la Dumnezeu, Cel Care toate le ține, Pantocratorul, reprezentat pe cupola bisericii”, a subliniat ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu i-a acordat preotului paroh Lică Borşan distincția „Crucea Șaguniană pentru clerici”, iar doamnei preotese Gabriela-Ana Borșan Ordinul „Anastasia Șaguna”. De asemenea, Ioan Rizea, Dumitru Frîncu, Nicolae Oprică și Aurel Caraș au primit distincția „Crucea Șaguniană pentru laici”. Ordinul ctitoricesc „Mitropolit Ioan Mețianu” a fost oferit lui Gheorghe Ardeleanu, Vasile Todor-Prundar și Ioan Oana, iar alți credincioși au primit diplome de cinstire.