De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Biserică nouă pentru credincioșii din Chițorani, Prahova
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a poposit în Duminica a 7-a după Paști, închinată Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, în Parohia Chițorani, Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova. Ierarhul a oficiat slujba de târnosire a noii biserici parohiale, precum și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. La final, Preasfinția Sa a oferit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ordine și distincții celor care s-au implicat în susținerea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a noului lăcaș de cult.
În zona deluroasă premontană a județului Prahova, în patria podgoriilor, satul Chițorani dă mărturie peste veacuri despre credința românilor din toate timpurile prin două biserici cu istorie multiseculară. Mai întâi, biserica mănăstirii din localitate, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a sărbătorit deja șase veacuri de existență, fiind salvată din neuitare și ruină prin grija iubitorilor de cele sfinte. O altă biserică din localitate, închinată Sfântului Stelian, care a adunat din vistieria timpului mai bine de două secole de ființare, așteaptă încă timpuri mai bune și mâini salvatoare.
Deoarece acest din urmă lăcaș de rugăciune care a deservit comunitatea din Chițorani nu a mai putut fi folosit din cauza deteriorării, a fost luată decizia construirii altuia. Astfel, în anul 2013 a fost pusă piatra de temelie la noua biserică cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, lucrările de edificare finalizându-se în 2018. De asemenea, în perioada 2021-2023, edificiul a fost înfrumusețat cu veșmânt pictural, iar în fața bisericii a fost construită și o clopotniță.
În urma recepției acestor lucrări, în Duminica a 7-a după Paști, 16 iunie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a târnosit noul lăcaș de rugăciune, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele protosinghel Petru Ungureanu, consilier eparhial; părintele protoiereu Adrian Matei de la Protopopiatul Ploiești Nord; părintele paroh Laurențiu Petre, precum și alți clerici din localitățile învecinate.
După slujba de târnosire a Sfintei Mese și sfințire a picturii prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, soborul de clerici, în frunte cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în apropierea bisericii, în cadrul căreia teologul Emilian Băican a fost hirotonit diacon.
La momentul îndătinat, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit textul scripturistic, vorbind despre importanța rugăciunii şi a pomenirii numelor în cult, dar şi despre viața veșnică și slăvirea singurului Dumnezeu adevărat: „Viața veșnică este aceea a cunoașterii profunde a lui Dumnezeu. Am putea crede că viața veșnică este doar cea care începe dincolo de pragul acestei lumi, dar toți Părinții Bisericii ne arată că viața veșnică începe pentru fiecare dintre noi odată cu primirea Botezului. Atunci când Îl găsești pe singurul Dumnezeu adevărat, deja ești fiu al Împărăției, pentru că Mântuitorul, într-o convorbire de taină, îi spunea unui om care dorea să pătrundă în tainele Împărăției lui Dumnezeu că de nu se va naște cineva din apă și din Duh nu va putea intra în Împărăția cerurilor. Or, viața veșnică pentru noi nu începe cu sfârșitul vieții pământești, ci cu trăirea plenară alături de Hristos, în Hristos, cu Hristos și pentru Hristos, mai ales pentru cei care îşi închină viața în totalitate, în întregime, Mântuitorului Hristos. «Singurul Dumnezeu adevărat» este o idee foarte înaltă pe care o vom înțelege în contextul în care trăiau iudeii. Erau înconjurați de popoare idolatre, care îi tentau și pe ei sau îi provocau, iar unii dintre iudei au căzut în acest păcat al schimbării credinței. Credința în singurul și adevăratul Dumnezeu pe care au întreținut-o profeții și Dumnezeu prin atâtea semne i-a ținut pe iudei aproape de El și uniți în același popor, deși s-au risipit până la marginile pământului”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un mesaj de felicitare din partea Patriarhului României tuturor celor care au contribuit și au sprijinit finalizarea lucrărilor la noul lăcaș, oferind din partea Întâistătătorului Bisericii noastre mai multe ordine și distincții celor care s-au remarcat în acest demers.
Părintele paroh Laurențiu Petre a primit rangul clerical onorific de iconom stavrofor. Primarului comunei Bucov, Ion Savu, i-a fost oferit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni. Viceprimarul comunei Bucov, Nicolae Nicolaescu, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru mireni. Teodor Sahanschi și Ștefan Stere au primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni. Prezbitera Eugenia Petre a fost distinsă cu Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Diploma omagială a Anului 2024 cu medalie comemorativă a fost oferită lui Ioan Chiriță. Consiliul parohial a primit Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetul parohial Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.