La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin și-a cinstit ocrotitorii
În ziua de pomenire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești, biserica Parohiei Parcul Domeniilor-Cașin, Paraclis Patriarhal, din sectorul 1 al Capitalei, a îmbrăcat haine de sărbătoare. În lăcașul de rugăciune care și-a prăznuit hramul a poposit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură.
În dimineața zilei de marți, 8 noiembrie, lăcașul de închinare din apropierea Arcului de Triumf a devenit neîncăpător. O mare mulțime de credincioși s-au adunat pentru a se ruga și a-i cinsti cu evlavie pe Sfinții Voievozi care sunt ocrotitori ai acestei biserici, dar și a numeroși români. Într-o atmosferă de rugăciune și comuniune, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele paroh Gabriel Cazacu; părintele Florin Marica, director coordonator al proiectelor „Alege școala!” ale Patriarhiei Române; diaconul Mihai-Iulian Grobnicu, inspector eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a explicat mai întâi care este originea acestei sărbători: „Sărbătoarea Sfinților Arhangheli este una foarte veche. A fost instituită și s-a răspândit în toată lumea creștină la începutul secolului al 5-lea când, la Constantinopol, a fost sfințită în timpul împăratului Arcadiu, fiul lui Teodosie cel Mare, o biserică închinată Sfântului Arhanghel Gavriil. În urma acestui eveniment s-a instituit și pomenirea Sfinților Arhangheli”.
Preasfinția Sa a expus apoi mărturia Sfintelor Scripturi privitoare la crearea, existența și rolul cetelor îngerești. „În Cartea Facerii, în primul verset, ni se spune într-un mod foarte concentrat că «La început a făcut Dumnezeu cerul și pământul». Aici, Moise concentrează întregul act al creației care nu încetează niciodată să îi minuneze pe toți oamenii care privesc la frumusețea cerului și a pământului și pe oamenii de știință care, cu instrumente tot mai sofisticate, străbat adâncurile universului creat de Dumnezeu, minunându-se de tot ceea ce Cel Atotputernic a făcut cu Cuvântul. Prin cuvântul «cer» se înțelege nu doar cerul de deasupra noastră, ci și oștile îngerești care locuiesc în cer, în văzduhuri. Prin cuvântul «pământ» este desemnată întreaga creație materială făcută de Dumnezeu. Despre mulțimea nesfârșită a oștilor cerești ni se vorbește în multe locuri ale Sfintei Scripturi. Prorocul Daniel vorbește de mii de mii de îngeri. Alți profeți vorbesc despre popoare de îngeri. Plecând de la numele celor nouă cete îngerești amintite în Sfânta Scriptură, marele teolog Dionisie Areopagitul, care a scris lucrarea «Despre ierarhia cerească», împarte aceste nouă cete în trei triade: îngerii aflați în apropierea lui Dumnezeu sunt heruvimii, serafimii și tronurile; a doua triadă este alcătuită din domnii, stăpânii și puteri; triada cea mai apropiată de lumea oamenilor este alcătuită din începătorii, arhangheli și îngeri. Aceștia din urmă sunt cei mai apropiați de oameni, iar Sfintele Scripturi ni-i descoperă drept ocrotitori, sprijinitori și apărători ai oamenilor în general și, în special, ai unor persoane precum prorocii, Maica Domnului, Dreptul Iosif sau Pruncul Iisus. Cei mai apropiați de tronul Sfintei Treimi sunt heruvimii cei cu ochi mulți, adică cei capabili să contemple infinita frumusețe a lucrurilor veșnice și nelimitata strălucire a slavei dumnezeiești, și serafimii cei cu câte șase aripi”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
Ierarhul a oferit ca exemple numeroase pasaje biblice în care lucrarea și ocrotirea îngerilor se fac cunoscute, vorbind mai ales despre rolul deosebit de important pe care Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil l-au avut în istoria mântuirii omului. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe cei prezenți să ceară cu credință protecția și mijlocirea puterilor îngerești, felicitându-i totodată pe cei care își serbează, cu prilejul acestui praznic, ziua onomastică.
Părintele paroh Gabriel Cazacu i-a mulțumit la sfârșit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, dăruindu-i un frumos buchet de flori. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare. Cu ocazia hramului bisericii, toți credincioșii prezenți au primit din partea parohiei porții de hrană caldă.