Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Biserica „Sfântul Dimitrie”-Poștă din Capitală a fost sfințită
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, au sfințit duminică, 8 decembrie 2019, în Duminica a 27-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Dimitrie”-Poștă din Protopopiatul Sector 3 Capitală. Slujba de sfințire a fost precedată de Sfânta Liturghie, săvârșită de PS Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La sărbătoarea Bisericii „Sfântul Dimitrie”-Poștă, care îi mai are ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, au participat numeroși credincioși, enoriași și apropiați ai parohiei, ctitori, donatori, precum și reprezentanți ai autorităților locale. După ample lucrări de restaurare, consolidare și înfrumusețare, realizate din generozitatea unor autorități publice și a credincioșilor și prin purtarea de grijă a slujitorilor sfintei biserici, locașul de rugăciune „Sfântul Dimitrie”-Poștă a îmbrăcat duminică cel mai de seamă veșmânt. Cu multă bucurie în suflete, numeroși credincioși bucureșteni au participat la slujba de târnosire oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
La finalul slujbei de sfințire, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a vorbit credincioșilor prezenți despre învățăturile duhovnicești desprinse din pasajul evanghelic de la Luca 13, 10-17, în care este relatată Tămăduirea femeii gârbove.
În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că femeia gârbovă avea trupul încovoiat, dar sufletul ei era drept pentru că înălța rugăciuni către Dumnezeu. De asemenea, a subliniat că Mântuitorul Iisus Hristos nu este nepăsător la suferinţele oamenilor, ci El vindecă şi dăruieşte celor credincioşi sănătatea trupească şi sufletească. „Mântuitorul Iisus Hristos a săvârșit binele nu pentru că I s-a cerut, nu pentru că cineva a intervenit, ci din proprie inițiativă, ca să ne învețe și pe noi să ajutăm pe cei neajutorați, mai ales pe cei bolnavi, chiar dacă ei nu ne cer direct ajutorul, să săvârșim binele chiar dacă nu suntem solicitați”. Preafericirea Sa a arătat, în continuare, că femeia gârbovă, pe lângă credința puternică, răbdarea îndelungată și smerenia profundă, avea și darurile cunoștinței. „Îndată ce a fost vindecată de gârboviile ei și s-a îndreptat, slăvea pe Dumnezeu. A simțit că Dumnezeu a lucrat prin Iisus din Nazaret. Ea era gârbovă și nu mai avea nici o speranță de vindecare, dar în mod neașteptat Dumnezeu Omul, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni, când a văzut-o gârbovă a îndreptat-o, a ridicat-o, a vindecat-o. El a venit în lume să ridice umanitatea încovoiată de păcat, care mergea spre moarte. De aceea, a venit El în lume să ne scape din gârbovirea sufletului, din aplecarea excesivă a sufletului spre cele pământești și de uitare a cerului și de robia pe care o aduce satana atunci când îl chinuie pe om din invidie, pentru că omul este chemat la asemănarea lui Dumnezeu prin smerenie și prin conlucrarea cu harul lui Dumnezeu”, a reliefat Patriarhul României.
De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh a evidențiat faptul că prin vindecarea femeii gârbove, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că destinația omului nu este pământul și mormântul, ci Împărăția cerurilor. „Biserica noastră a rânduit ca această Evanghelie a femeii gârbove să fie citită tocmai în perioada de pregătire a noastră pentru primirea Pruncului Iisus, Cel care Se naște, crește și ne mântuiește. Femeia gârbovă reprezenta, într-un fel, chipul umanității gârbovite, care mergea spre moarte. Hristos Domnul de aceea Se întrupează, de aceea Se face Om. Se zămislește de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, Se face Om și Se naște pentru oameni și pentru a noastră mântuire ca să ne ridice din păcat și din moarte și să ne dăruiască Împărăția cerurilor. Vindecând pe femeia gârbovă, Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că destinația omului nu este pământul și mormântul, ci Împărăția cerurilor”, a precizat Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat faptul că în minunea vindecării femeii gârbove există o taină a înțelesului lucrării lui Hristos. „Femeia gârbovă reprezintă umanitatea în așteptarea ridicării ei de către Hristos. De aceea, vedem că Biserica a înțeles că în minunea vindecării femeii gârbove există și o taină a înțelesului lucrării lui Hristos. În limba greacă, atât Învierea, cât și Înălțarea Domnului implică ideea de ridicare. Când Hristos a Înviat din morți, El S-a sculat din morți, S-a ridicat, a ridicat firea noastră cea muritoare și a făcut-o nemuritoare, i-a dăruit viață veșnică. Înălțarea Domnului este trecerea noastră de pe pământ la cer, de la viața pământească și trecătoare la viața cerească, netrecătoare. Învierea este ridicarea din moarte la viață, iar Înălțarea Domnului este înălțarea omului de la viața pământească la viața cerească. Iată cum, ridicând din gârbovenie pe această femeie de 18 ani bolnavă, Mântuitorul Iisus Hristos Se arată vindecător”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh a îndemnat ca în perioada Postului Naşterii Domnului creștinii să fie mai milostivi. „În această perioadă a postului, noi suntem chemați să ne ridicăm din gârbovenia păcatului, din aplecarea excesivă pentru cele pământești, pentru cele materiale și să ne aducem aminte că destinația noastră este să dobândim viața veșnică, cerească, prin pocăință pentru păcate, prin împărtășire mai deasă cu Trupul și Sângele Domnului, prin milostenie, săvârșirea de fapte bune, arătând că sufletul nostru se ridică din gârbovenia pe care i-o impune egoismul. Când suntem egoiști, noi suntem încovoiați de patima aceasta a iubirii posesive și a mândriei și a lăcomiei. Când devenim milostivi, ne ridicăm din egoism, din închisoarea mulțumirii de sine, a iubirii de sine și ne asemănăm cu Dumnezeu cel milostiv”, a explicat Întâistătătorul Bisericii noastre.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat și importanța acestui eveniment pentru Biserica „Sfântul Dimitrie”-Poștă, ridicată a patra oară pe același loc. „Astăzi s-a resfințit după 200 de ani biserica aceasta, care este a patra biserică pe același loc. O biserică a fost construită la începutul secolului al 16-lea, dar se pare că a fost dărâmată în timpul invaziei asupra Bucureștilor a lui Sinan Pașa. În secolul 17, a fost făcută o altă biserică pe același loc, dar din cauza vitregiilor vremii a fost demolată și a trebuit să fie construită alta în locul ei. A treia biserică a fost construită între anii 1741 și 1746, în secolul 18. A patra, actuala, a fost construită între anii 1819 și 1843. Acum, la 200 de ani de la începutul zidirii bisericii acesteia, noi am resfințit-o cu harul și cu lucrarea Preasfântului Duh. Astăzi a fost un eveniment mare, de mulțumire adusă lui Dumnezeu”, a precizat Preafericirea Sa.
Ordine, ranguri și diplome bisericești
Cu ocazia slujbei de târnosire a Bisericii „Sfântul Dimitrie”-Poștă, Preafericirea Sa a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui paroh Mihai Gojgar.
Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost acordat Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, care a sprijinit lucrările de la parohie, prin intermediul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic. Ordinul „Maria Brâncoveanu” a fost acordat Manuelei Pătrășcoiu, director la Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost acordat Irinei Gina Soroceanu, director executiv la Direcția de Investiții și Achiziții din cadrul Primăriei Sectorului 3, iar Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României” a fost acordată lui Alin Adrian Petrache, președintele Federației Române de Rugby.
Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost oferită prezbiterei Oana Gojgar pentru sprijinul acordat părintelui paroh în activitatea desfășurată la această parohie. De asemenea, au fost evidenţiate atât Consiliul, cât şi Comitetul parohial.
Pentru parohie, Patriarhul României a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie naturală din Oman, precum şi mai multe cărţi apărute, recent, la Editurile Patriarhiei Române.
Din soborul de slujitori au făcut parte pr. Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial, Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, și părintele protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală, Florin-Nectarie Busuioc, precum și alți slujitori.