În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Biserica Zlătari din București a fost sfințită
Biserica Zlătari din București, care timp de 15 ani a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare, a fost sfințită duminică, 16 iunie 2024. Sfânta Liturghie urmată de slujba de târnosire au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. La final, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură și a oferit distincții celor care s-au implicat în lucrările realizate la sfântul lăcaș. Totodată, a fost binecuvântat și noul centru social-pastoral al parohiei. Este singura biserică din București cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian”.
Biserica Zlătari este o podoabă arhitecturală care se remarcă în peisajul urban al Capitalei, situată pe Calea Victoriei, într-o zonă care ne aduce aminte de „Micul Paris”.
Comunitatea parohială a trăit duminică un moment de aleasă sărbătoare și bucurii duhovnicești. După 15 ani de lucrări ample de consolidare, restaurare și dotare, ce a implicat munca neobosită a slujitorilor și a credincioșilor de aici, lăcașul de rugăciune istoric a fost readus la strălucirea sa inițială, repus în valoare și sfințit.
Ziua a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un ales sobor de slujitori, din care au făcut parte: părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române; protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial; părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Gheorghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche; pr. Emil Nedelea Cărămizaru de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou; părintele Florin- Ovidiu Constantin; părintele Ștefan Sfarghie, slujitori la această parohie; arhid. Gheorghe-Cristian Popa, consilier patriarhal, ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal, precum și alți preoți și diaconi.
Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să se închine și la racla ce adăpostește mâna dreaptă a Sfântului Ciprian, păstrată în tezaurul sacru al lăcașului din anul 1790.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
Târnosirea Sfintei Mese și sfințirea întregii biserici
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit, după rânduiala tradițională, slujba de sfințire a bisericii.
După înconjurarea lăcașului de rugăciune, stropirea cu agheasmă și ungerea cu Sfântul și Marele Mir, a urmat rânduiala din interior, care a cuprins așezarea moaștelor mucenicești în piciorul Sfintei Mese și pecetluirea acesteia, fiind împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe. De asemenea, au fost sfințite pictura restaurată a bisericii, precum și icoanele de pe catapeteasma în stil neogotic.
În timpul reparațiilor capitale, realizate laborios, cu atenție și migală, biserica a fost tencuită din nou, pardoseala veche înlocuită cu una nouă din marmură, a fost consolidată structura de zidărie și bolți, ferestrele cu vitralii completate și revizuite, iar acoperișul schimbat în totalitate cu învelitoare de tablă de cupru. De asemenea, pictura murală a bisericii, realizată în tehnica ulei de maestrul Gheorghe Tattarescu între anii 1853 și 1854, a fost restaurată de un artist specializat în pictura de epocă.
„Dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii”
La finalul slujbei de târnosire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit în Duminica a 7-a după Paști, a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, în care a reliefat că Evanghelia citită în cadrul Sfintei Liturghii (Ioan 17, 1-13) „ne arată în esență că dreapta credință și rugăciunea mențin unitatea Bisericii”: „Sinodul 1 Ecumenic de la Niceea din anul 325 a fost convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare pentru că a pornit în imperiu o erezie, o dezbinare de la dreapta credință și care a produs certuri. Pentru a rezolva această problemă a unității Bisericii, a convocat pe cei 318 Părinți de la Niceea. Acest sinod a respins învățătura greșită a ereticului Arie din Alexandria, care învăța că numai Dumnezeu Tatăl este Dumnezeu adevărat, iar Fiul și Duhul Sfânt sunt făpturi sau creaturi. Această gândire era una simplistă, că dacă Dumnezeu este Unul, trebuie să fie unul singur, deci o singurătate veșnică. Însă credința creștină arată că Dumnezeu nu este unul singur, ci o comuniune de iubire veșnică, și că Dumnezeu Tatăl este Tatăl unui Fiu veșnic. De aceea, Sfinții Părinți, cum a fost Sfântul Atanasie cel Mare, au spus că dacă Iisus Hristos nu este Dumnezeu cu adevărat în ființa Sa, atunci nu poate fi îndumnezeit cel care crede în Hristos. Sfântul Atanasie a atras atenția că nu orice mărturisire de credință este mântuitoare, dătătoare de unire cu Dumnezeu și de viață veșnică, ci numai credința dreaptă, care înseamnă că Iisus Hristos este din veșnicie Dumnezeu. (...) Sfinții Părinți de la Niceea au arătat legătura dintre mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos și posibilitatea mântuirii”.
În continuare, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că această duminică ne arată, pe lângă legătura dintre mărturisirea dreptei credințe și unitatea Bisericii, și legătura praznicului Înălțării cu cel al Pogorârii Duhului Sfânt sau Cincizecimea. „Această duminică este rânduită de Biserică pentru a ne arăta legătura dintre sărbătoarea Înălțării Domnului și sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. Hristos S-a înălțat la cer ca să ridice întru slavă firea omenească, pe care a asumat-o. Dacă singurul lucru nou sub soare a fost Dumnezeu omul, singurul lucru nou în ceruri este inima lui Iisus din umanitatea Lui din Sfânta Treime. Prin această umanitate jertfită, înviată și înălțată întru slava lui Hristos va veni Duhul Sfânt când Se va pogorî peste ucenici ca să constituie Biserica, astfel încât viața divino- umană, dumnezeiască și omenească în același timp a lui Hristos se dăruiește prin harul Preasfintei Treimi tuturor celor care cred în Hristos, Îl mărturisesc și împlinesc în viața lor voia Lui. Aceasta este taina Bisericii. Biserica este viața lui Hristos din Sfânta Treime extinsă în umanitate. De aceea, noi ne botezăm în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh și așteptăm la învierea cea de obște să intrăm în bucuria, pacea și iubirea Împărăției Preasfintei Treimi”, a spus Preafericirea Sa.
Ordine, ranguri și diplome bisericești
În continuare, în semn de mulțumire și de recunoștință pentru eforturile depuse la finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare, Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit distincții celor care s-au implicat în realizarea acestora. Părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, a primit „Crucea Patriarhală” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române; părintele Florin Ovidiu Constantin, slujitor la această parohie, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar părintele Ștefan Sfarghie, tot de la această parohie, a fost hirotesit întru iconom stavrofor.
De asemenea, Diploma omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, a fost oferită preoților pensionari de la această parohie, pr. Ioan Stancu și Constantin Diaconescu.
Cristina Florentina Stanca, președinte al Autorității naționale pentru restituirea proprietăților, și Ana-Maria Mihălcescu, avocat, au primit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”. Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni a fost oferit lui George Băeșu, vicepreședinte al Autorității naționale pentru restituirea proprietăților, iar Diploma Omagială 2024 - „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, cu medalie, lui Gil Vasile, avocat, lui Nicolae Catrina, expert restaurator, și Elenei Vasilescu, expert restaurator.
Consiliului parohial i-a fost oferită Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, iar Comitetului parohial Distincția de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.
Totodată, pentru parohie, Patriarhul României a oferit o cruce de binecuvântare, tămâie naturală din Oman, precum și mai multe cărți apărute recent la Editurile Patriarhiei Române.
Părintele paroh Nicolae Dascălu i-a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cuvântul de învățătură și binecuvântare, oferindu-i, la rândul său, un omofor și un epitrahil.
„Ceea ce avem la Biserica Zlătari constituie patrimoniu, istorie, legătură interortodoxă și continuitate în rugăciune și jertfelnicie. Vă rugăm să primiți mulțumirile noastre pentru tot sprijinul pe care ni l-ați acordat în acești 15 ani de activitate laborioasă, în care s-au împletit rugăciunea și grija față de patrimoniu și, în același timp, construirea în amintirea vechiului han Zlătari a unui centru social-pastoral pentru credincioși, pentru legătura dintre Biserică și societate aici, pe Calea Victoriei. Nu avem spațiu foarte mare, însă spațiul cel mai mare este în inimile noastre. Aici toți credincioșii sunt primiți și încercăm să fim slujitori ai tuturor pentru Dumnezeu”.
De asemenea, Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a fost oferită o icoană triptic a Sfinților Martiri Brâncoveni.
Patriarhul României a mulțumit și i-a felicitat apoi pe toți cei care au contribuit cu munca, rugăciunile și daniile lor la consolidarea, restaurarea și înfrumusețarea bisericii.
Binecuvântarea Centrului social-pastoral „Sfinții Ciprian și Iustina”
Ziua s-a încheiat cu binecuvântarea noului Centru social-pastoral „Sfinții Ciprian și Iustina” din vecinătate, construit în perioada 2019-2023 în amintirea vechiului han Zlătari. Este o clădire nouă pentru depozitarea obiectelor de cult, care are o sală multifuncțională, o bibliotecă și o arhivă, centrul fiind dedicat și unor activități pastorale ale bisericii. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a subliniat importanța centrului pentru comunitate: „Acest centru este o mare binecuvântare pentru această biserică strâmtorată din toate părțile, fiind aici chiar în inima Bucureștiului. Felicităm și pe constructori și arhitecți pentru această soluție. Parohia are astăzi acum câteva spații foarte necesare desfășurării activităților culturale și sociale. Din toată inima vă felicităm și dorim ca acest centru să aducă multă bucurie tuturor celor care vor beneficia de serviciile puse la dispoziție și să fie un loc al întăririi comuniunii dintre membrii parohiei și invitați”.
Cu acest prilej, părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, a amintit și alte două evenimente de suflet care au avut loc în data de 16 iunie, în ani diferiți: „Ziua aceasta de 16 iunie a fost și ziua de înființare a Institutului Cultural TRINITAS de la Iași, în anul 1996. La fel, data de 16 iunie, dar în anul 2008, a fost ziua de lansare a Agenției de știri BASILICA a Patriarhiei Române, și îi felicităm acum, la ceas aniversar”.
Acum, credincioși și pelerini, dar și turiști de peste hotare pot să treacă pragul Bisericii Zlătari, pentru a se închina la racla care adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, grabnic ajutător în încercările vieții, dar și de a-și umple inimile de bucurie când vor admira biserica readusă în strălucirea sa de odinioară, o podoabă din strada elegantă ce păstrează parfumul istoric al Bucureștiului de odinioară.