Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Buchet de pricesne închinate Maicii Domnului la Paraclisul Catedralei Naționale
Seria manifestărilor duhovnicești dedicate hramului de vară al Paraclisului Catedralei Naționale, respectiv Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos, s-a încheiat luni seara, 12 iulie 2021, cu un concert de pricesne și cântece folclorice închinate Maicii Domnului. La eveniment au fost prezenți Preasfințiții Părinți Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și preoți consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În deschiderea evenimentului, părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal, a vorbit despre semnificația pricesnelor: „Pricesnele sunt cântece religioase străvechi, pe cât de veche este credința și dragostea poporului nostru român în Domnul nostru Iisus Hristos și în Maica Sa. Prin cuvintele lor simple ne transpun sufletele noastre către rugăciune, ne descoperă o bogăție duhovnicească deosebită și întotdeauna ne duc cu gândul către Domnul nostru Iisus Hristos, către Maica Sa, sau către sfinții cărora le sunt închinate. (…) În plan interpretativ, pricesnele sunt foarte greu de cântat. Ele sunt, în general, lungi, cântece care nu au respiro, nu au o pauză deosebită, nu intervine orchestra sau publicul cu aplauze. Artiștii aceștia nu cântă doar cu vocea, ci și cu inima. Să facă Bunul Dumnezeu și Maica Sa ca această sărbătoare închinată Icoanei Maicii Domnului «Prodromița» să fie plină de lumină, să fie călăuzitoare în aceste încercări pe care le traversăm”. În continuare, interpreți de muzică populară care promovează valorile spirituale și tradiționale românești, colaboratori ai emisiunii „Magazin folcloric”, realizată de TRINITAS TV, au adus în fața credincioșilor bucureșteni tradiția românească a cântărilor religioase închinate Maicii Domnului.
Astfel, în prima parte, Beatrice Băndoiu, Gabriel Dumitru, Ana-Maria Pătrășcioiu, Nicu Mâță, Letiția Boroi Vișoiu alături de Grupul psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naționale au interpretat pricesne dintr-un repertoriu muzical atent selectat, oferindu-le credincioșilor o seară a bucuriei duhovnicești.
În a doua parte, cei prezenți au avut prilejul de a o asculta pe cunoscuta artistă Paula Seling, care a susținut un regal de cântece religioase.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre frumusețea pricesnelor izvorâte din diversitatea infinită a creației populare, precum și despre mesajul teologic profund pe care îl transmit. „Este o încheiere cu totul solemnă a sărbătorii de astăzi închinate Icoanei Maicii Domnului «Prodromița», cinstită în mod deosebit la Paraclisul Catedralei Naționale. Am ascultat un buchet de pricesne și cântece folclorice referitoare la Maica Domnului și la mamă, în general. Majoritatea vin din cultura sau civilizația noastră populară, fiind capodopere ale folclorului românesc. Folclorul constituie poate elementul cel mai profund al identității noastre naționale. Prin folclor, mai ales, cultura românească este socotită a fi o cultură mare în concertul acesta al popoarelor europene prin bogăția colindelor, «Miorița», «Legenda Meșterului Manole» sau prin «Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie». Prin toată diversitatea aceasta infinită a creației populare, cu adevărat, cultura noastră anonimă se înscrie în marile culturi ale umanității. Pentru majoritatea creațiilor acestor culturi, componenta creștină este una esențială. Fără îndoială, multe din cântările pe care le-am auzit în seara aceasta au un conținut teologic foarte profund referitor la Maica Domnului, la importanța ei în istoria mântuirii oamenilor și la maternitatea ei ca model pentru familiile creștine din toate veacurile. Concertul din seara aceasta închinat Maicii Domnului și mamei creștine are un mesaj foarte puternic în contextul vieții noastre de astăzi”, a reliefat Preasfinția Sa.