De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Bunătatea lui Hristos eliberează pe oameni de răutatea demonilor”
În Duminica a 5-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
Preafericirea Sa a subliniat că Evanghelia Vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei ne arată dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos, Judecătorul şi Mântuitorul lumii, dorinţa Sa de a elibera pe oameni de puterea duhurilor rele şi mustrarea celor prea lacomi de cele materiale.
Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat în cuvântul său că demonii, atunci când L-au văzut pe Mântuitorul Iisus Hristos, au mărturisit dumnezeirea Lui şi, în acelaşi timp, ei se temeau de puterea Sa dreaptă ca Judecător al lumii la sfârşitul veacurilor. „De aceea, duhurile rele întrebau pe Iisus: „Ai venit aici mai înainte de vreme ca să ne chinuieşti?”, adică mai înainte de judecata universală a lumii! Iisus Hristos, venind în lume şi scoţând demonii din oameni, pronunţa deja un început de judecată înainte de timpul judecăţii finale a lumii. El începea astfel eliberarea omenirii de stăpânirea diavolului. Iubirea milostivă a lui Hristos pentru oameni este chinuitoare pentru duhurile rele care urăsc pe oameni. Deşi nu i-a certat şi nu i-a pedepsit atunci pe demoni, Iisus îi chinuia totuşi, adică le provoca suferinţă spirituală numai prin prezenţa sfinţeniei Lui şi a iubirii Lui milostive faţă de oameni. Vedem că demonii înrobesc, dezorientează, înstrăinează şi dezumanizează pe oameni. Însă Domnul Iisus Hristos nu este indiferent faţă de suferinţa oamenilor. El vrea să elibereze pe oameni de răutate şi violenţă, să-i facă paşnici, să-i transforme din răufăcători în binefăcători, ca să-şi redobândească demnitatea lor de fiinţe create după chipul lui Dumnezeu Cel Bun şi Milostiv”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat că valoarea spirituală a omului întrece orice valoare comercială. „Demonii, plini de răutate, i-au cerut lui Iisus să intre într-o turmă de porci, adică să facă rău animalelor pe care le aveau în proprietate locuitorii din ţinutul Gadarei şi îndată ce au intrat în turma de porci, aceasta s-a aruncat în mare şi s-a înecat. Atunci, în mare grabă, cei ce păzeau porcii i-au anunţat pe locuitorii cetăţii despre cele întâmplate, iar ei au venit şi I-au cerut lui Iisus să plece din ţinuturile lor. Vedem că oamenii din cetate erau mai preocupaţi de valoarea porcilor decât de vindecarea concetăţenilor suferinzi. În loc să se bucure că doi oameni robiţi de demoni au fost vindecaţi şi, ca atare, să arate recunoştinţă faţă de Iisus, aceşti locuitori I-au cerut să plece de la ei. De ce a permis Iisus ca demonii să intre în turma de porci? A îngăduit aceasta pentru a arăta că demonii au putere limitată asupra oamenilor şi că ei vor fi pedepsiţi de Dumnezeu în ziua judecăţii cu trimiterea în iad. Iisus a vindecat pe acei oameni stăpâniţi de diavol şi în acelaşi timp a mustrat printr-o pagubă materială pe locuitorii acelui ţinut, prea lacomi de câştig material necurat”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
Preafericirea Sa a mai subliniat că Evanghelia Vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei ne descoperă că Mântuitorul Iisus Hristos învaţă pe oameni nu doar prin ceea ce spune, ci şi prin ceea ce face. În fiecare gest al Lui, în fiecare faptă a Lui există o mulţime de înţelesuri duhovniceşti, o mulţime de lumini spirituale pentru luminarea sufletului nostru. „Evanghelia Duminicii a 5-a după Rusalii este tulburătoare, pentru că ne arată atitudinea demonilor faţă de oameni şi a oamenilor unii faţă de alţii. Vedem că demonii care chinuiesc pe oameni îi folosesc pe aceştia ca să chinuiască şi ei pe alţi oameni, la rândul lor. Însă Domnul Iisus Hristos doreşte vindecarea oamenilor, eliberarea lor şi adunarea lor în comuniune de iubire cu Dumnezeu şi întreolaltă. Lucrarea lui Hristos de eliberare a oamenilor de duhurile rele se continuă în Biserica Sa, în Trupul Său tainic, ca lucrare de vindecare a oamenilor, de eliberare a lor de păcate şi de revenire a lor la starea de iubire faţă de Dumnezeu şi de semeni”, a mai spus Preafericirea Sa.