De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Bunătatea lui Iisus vindecă răutatea sufletului pătimaș”
Biserica Ortodoxă a sărbătorit la 22 ianuarie Duminica a 32-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie fiind citit pasajul evanghelic de la Luca 19, 1-10 în care sunt istorisite întâlnirea Mântuitorului Hristos cu vameșul Zaheu și schimbarea vieții acestuia. Sensurile duhovnicești ale acestui text scripturistic au fost explicate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în cuvântul de învățătură rostit în biserica Mănăstirii Samurcășești din județul Ilfov.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat faptul că întâlnirea dintre Iisus și mai-marele vameșilor din Ierihon a fost specială, Mântuitorul fiind primit cu bucurie de Zaheu, care dorea să-L cunoască. „Iisus nu Se uita doar la oamenii din fața Lui, pe care îi întâlnea pe cale, ci și la marginile drumului și, de asemenea, la cei care L-au privit urcând în pomi sau copaci. În mod surprinzător, acestui mai-mare al vameșilor numit Zaheu i S-a adresat pe nume, deși nu-l mai întâlnise înainte. Dintr-o mulțime mare de oameni care Îl înconjurau, Iisus S-a oprit cu privirea la un singur om, la acesta care părea un curios, care dorea să-L vadă numaidecât pe Iisus. Acestui om, Iisus îi spune: «Coboară degrabă, căci astăzi trebuie să fiu în casa ta». Cu alte cuvinte, Mântuitorul Hristos S-a autoinvitat în casa lui Zaheu. Când a văzut mulțimea că a intrat în casa acestuia, a murmurat, a fost critică la adresa Mântuitorului pentru că a intrat în casa unui păcătos. Dar Iisus nu a fost impresionat de așa-zisa opinie publică a celor care în mod grăbit sau pripit judecă superficial lucrurile, ci El intră în casă, unde Zaheu L-a primit cu bucurie pentru că nu se aștepta să i se facă o cinste atât de mare. Cu alte cuvinte, el, care era disprețuit de toată mulțimea, este acum vizitat de Hristos Domnul. Acest vameș auzise că Iisus a schimbat multe vieți de oameni. Pe unii i-a vindecat trupește, pe alții de boli sufletești și altora le-a îndreptat viața păcătoasă și i-a făcut oameni virtuoși, oameni cu viață aleasă. Așadar, el era dornic să Îl cunoască pe Iisus”, a spus Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat faptul că dorința lui Zaheu de a-L cunoaște pe Mântuitorul venea din năzuința acestuia de a-și schimba viața: „Zaheu mai avea ceva în sufletul său, ceva ascuns de oamenii din jur, care îl cunoșteau ca fiind un lacom și un răpitor dornic de îmbogățire rapidă și necinstită, avea dorința schimbării lui. El a constatat la un moment dat că adunarea de bunuri materiale în mod necinstit și nedrept nu îi aduce pace, mulțumire și fericire în suflet, pentru că omul este mai mult decât un sac de umplut cu lucruri materiale. Sufletul său este mai mare decât toate bunurile materiale din lumea aceasta. Este făcut pentru iubire veșnică și infinită. Când a urcat în sicomor, mai-marele vameșilor nu era un simplu curios să vadă cum arată Iisus, ci era un om în căutare, un om care dorea să își schimbe viața, care avea nevoie de ajutorul duhovnicesc al lui Iisus. De aceea, Hristos l-a chemat pe nume. Această cunoaștere a sufletului lui Zaheu de către Iisus ne arată că El nu a văzut în acesta doar un om curios, ci un căutător și un doritor de a-și schimba viața”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat și care a fost cauza schimbării lui Zaheu și a lăcomiei lui în bunătate și dărnicie. „După ce a fost onorat Zaheu cu intrarea lui Iisus în casa lui, bunătatea și milostivirea nesfârșită ale lui Iisus l-au mișcat atât de mult, încât el într-o clipită s-a schimbat. Dintr-un om lacom și zgârcit, dintr-odată a exclamat: «Doamne, jumătate din averea mea o dau săracilor, iar dacă am nedreptățit pe cineva, întorc împătrit». Zgârcitul și lacomul, care s-a îmbogățit în mod nedrept și necinstit, deodată s-a schimbat și a luat o decizie radicală. Nu doar regreta că a făcut multe rele, ci a trecut la fapte de milostenie. Atunci s-a făcut schimbarea mare de atitudine. Văzând Iisus cum acesta, vameșul lacom și zgârcit, a devenit milostiv și darnic, a zis: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia», adică nu doar persoanei respective, ci și familiei sale. Zaheu vameșul este singurul om bogat din Evanghelia după Luca care se mântuiește, pentru că din lacom devine darnic, din om obsedat de a obține repede averi devine un om darnic, care îi ajută pe săraci și răsplătește de patru ori în plus pe cei pe care i-a păgubit. Remarcăm faptul că acest Zaheu nu și-a schimbat viața pentru că a fost certat, nici pentru că a fost mustrat, nici pentru că a fost pedepsit cu vreo boală, cu vreun necaz sau cu vreo suferință. El s-a schimbat pentru că a fost onorat, deși nu a meritat. Bunătatea lui Iisus a străpuns întunericul răutății sale și din cărbunele care se afla acoperit cu cenușă, din cărbunele incandescent care mai rămăsese în sufletul lui, din dramul de bunătate al lui a țâșnit o flacără, anume flacăra milosteniei, care i-a luminat și schimbat viața”, a evidențiat Patriarhul României.
Daruri pentru obștea monahală
La final, Preafericirea Sa a felicitat obștea mănăstirii în frunte cu maica stareță, stavrofora Lucia Bostan, pentru bogăția programului liturgic și pentru grija cu care se îngrijește de frumusețea așezământului mănăstiresc. De asemenea, Patriarhul României a dăruit obștii tămâie naturală de Oman, Ceaslovul Mare, Anuarul liturgic și tipiconal 2023, precum și alte noi apariții editoriale de la Editurile Patriarhiei, iar credincioșilor prezenți iconițe cu chipul Maicii Domnului „Rugătoarea”.