Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală din Oradea
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit în primele zile ale Postului Mare, la Catedrala Episcopală, slujba Pavecerniței Mari, în cadrul căreia a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
În prima zi din Postul Mare, ierarhul a rostit, la finalul slujbei, un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși să reflecteze asupra „chipurilor rătăcite, începând cu Adam cel dintâi și continuând cu Cain și cu toți ceilalți oameni făcători de rele cu care ne asemănăm și noi”, înfățișate de Canonul Sfântului Andrei Criteanul. Ierarhul a numit Postul Pătimirilor Domnului „un veritabil timp al întoarcerii, al întoarcerii prin pocăință, rugăciune, post și milostenie” şi a subliniat că „mulți creștini ar dori să fie împreună cu noi la Canonul cel Mare, dar din cauza răutăților veacului și ispitelor care sunt prezente în lume, astăzi, nu pot fi împreună cu noi. Cu toate acestea, dorința lor îi face în mod tainic și nevăzut prezenți împreună cu noi, la rugăciunea sfântă și mare de pocăință prin care cerem ajutorul și mila lui Dumnezeu“. Credincioşii prezenţi, în special tinerii şi copiii, au fost sfătuiţi să „ia cât mai multă pauză de la rețelele de socializare și de la lumea virtuală, pentru a petrece cât mai mult timp alături de Dumnezeu în vremea Sfântului și Marelui Post”.
În a doua zi a Postului Mare, Preasfinţitul Părinte Sofronie și soborul Catedralei Episcopale s-au aflat din nou în rugăciune, săvârşind slujba Pavecerniței Mari, în care s-a citit partea a doua din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La final, ierarhul a subliniat importanţa rugăciunii, atât cea personală, cât și cea liturgică, comunitară.