Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
„Cauza multor suferințe este păcatul pentru care nu se face pocăință”
În Duminica a 6-a după Sfintele Paști, a Vindecării orbului din naștere, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Baurci-Moldoveni, Protopopiatul Cahul, înconjurat de un sobor de preoți din protopopiat.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre necesitatea vindecării orbirii trupești și sufletești în vremurile noastre, pornind de la pasajul Evangheliei de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan despre minunea vindecării unui orb din naștere, citit la Sfânta Liturghie. „Cheia acestei pericope evanghelice o vedem abia la sfârșitul ei, în ultimele cuvinte din dialogul purtat cu orbul vindecat, atunci când omul vindecat Îl recunoaște pe Hristos-Domnul și crede că este Fiul lui Dumnezeu.
Boala poate fi cauzată de păcatele părinților, de păcatele personale sau îngăduită, pentru a se vedea virtutea și credința omului în împrejurări concrete. Cauza multor suferințe este păcatul pentru care nu se face pocăință. Acest lucru este recunoscut și afirmat de către toți cei care au trecut prin viață și au văzut lucrarea minunată a lui Dumnezeu în lumea creată de El. De multe ori ne întrebăm, când vedem pe cineva care suferă, oare ce a făcut omul acesta de suferă atât de mult?! Zicem ca și apostolii: cine a păcătuit, el sau părinții? Știința geneticii confirmă transmiterea prin genofont atât a virtuților părinților, cât și a înclinațiilor spre păcatele sau patimile înaintașilor. Pentru că ei, copiii, moștenesc înclinația spre păcatul pe care l-au avut și părinții lor. De aceea, de multe ori, suferă de aceleași metehne sau de aceleași boli, dacă ei au înclinația spre păcat, trăiesc în aceeași stare dacă nu se îndreaptă sau se apropie de Dumnezeu. Sunt însă și situații în care boala sau suferința nu se datorează sau nu este rezultat al păcatului, ci Dumnezeu îngăduie o boală ca să se verifice credința oamenilor, așa cum am auzit și în Sfânta Evanghelie de astăzi”.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Veniamin a binecuvântat credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat să fie mereu aproape de preotul paroh în activitățile social-filantropice ale parohiei.
La final, părintele paroh Nicolae Petica a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală încununată cu săvârșirea Sfintei Liturghii în această parohie.