Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinci ani de împliniri pentru Eparhia Romanului şi Bacăului
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului împlineşte în acest an cinci ani de când a fost ridicată în rang. La mijlocul lunii septembrie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, înconjurat de alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, poposea la Roman pentru a sluji Sfânta Liturghie şi pentru a conduce ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Romanului. Aceasta a presupus ridicarea în rangul de arhiepiscop a Preasfinţitului Părinte Episcop Eftimie şi ridicarea în rangul de Episcop-vicar a Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului serbează în 2014 cinci ani de la ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Evenimentul istoric de pe 13 septembrie 2009 s-a bucurat de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a unui sobor numeros de ierarhi, preoţi şi diaconi. Patriarhul României sublinia atunci că „actul de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Romanului trebuie privit ca un gest de recunoştinţă faţă de realizările din cei peste 600 ani de existenţă a eparhiei, în care s-a mărturisit neîntrerupt credinţa ortodoxă, s-a păstrat unitatea Bisericii şi a rodit cultura creştină izvorâtă din credinţă şi rugăciune“. „În toţi aceşti ani, clerul şi credincioşii coordonaţi de noi, ierarhii acestei eparhii, ne-am străduit să ne ridicăm la înălţimea rangului care ne-a fost conferit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Am încercat să adugăm o cărămidă nouă la edificiul spiritualităţii înaintaşilor, ştiut fiind faptul că pe scaunul vlădicesc de la Roman, în cei peste 600 de ani de existenţă, s-au perindat personalităţi de seamă ale culturii române şi ale Bisericii“, a remarcat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Grijă deosebită pentru cei aflaţi în suferinţă
În cei cinci ani de existenţă, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a cunoscut o dinamizare a activităţii tuturor sectoarelor care îşi desfăşoară misiunea în cadrul Centrului eparhial Roman, aflat din anul 2008 sub directa îndrumare a Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul. În ceea ce priveşte Sectorul administrativ-bisericesc, una dintre schimbările administrative majore care au avut loc o reprezintă reorganizarea administrativă a eparhiei, prin înfiinţarea, în anul 2010, a protopopiatelor Sascut şi Buhuşi. De asemenea, în această perioadă, în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului s-a consemnat punerea pietrei de temelie pentru 23 de biserici şi aşezăminte sociale, sfinţirea a 50 de noi biserici, alte 60 fiind resfinţite. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, în cei cinci ani, s-au adăugat 115 noi slujitori ai sfintelor altare, preoţi şi diaconi trimişi să păstorească sufletele credincioşilor de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Un aspect important al activităţii derulate în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a fost grija faţă de cei aflaţi în dificultate, de persoanele cu nevoi speciale, de bătrânii fără familie sau fără adăpost şi de copiii proveniţi din familii sărace. Sub directa coordonare a Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Biroul de asistenţă socială al eparhiei a pus accentul pe dezvoltarea, diversificarea şi profesionalizarea serviciilor oferite diverselor categorii de beneficiari. La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul, prin gestionarea judicioasă a resurselor materiale şi financiare în cei cinci ani de la ridicarea la rangul de arhiepiscopie, au fost realizate, prin Sectorul economic-financiar, următoarele obiective edilitare:
- înfiinţarea Fabricii de lumânări „Sfânta Fotini“;
- înfiinţarea Atelierului de veşminte preoţeşti „Cămaşa lui Hristos“;
- înfiinţarea depozitului de colportaj „Sfântul Dionisie Exiguul“;
- deschiderea a trei magazine cu obiecte bisericeşti în Bacău şi Roman;
- reabilitarea şi recompartimentarea birourilor administraţiei eparhiale;
- renovarea vilelor „Lucian Triteanu“;
- reabilitarea Casei arhiereşti şi a Căminului preoţesc „Casa Epivata“, din incinta Centrului eparhial Roman;
- înfiinţarea Centrului social-gospodăresc „Sfântul Cuvios Antipa“ - Iteşti.
Parteneriat solid între Biserică şi Şcoală
Prin intermediul Sectorului patrimoniu şi construcţii, până în prezent, au fost inventariate 559 de locaşuri de cult, la care se adaugă un număr de 104 edificii care sunt în stadiul de şantier. În anul 2013, a debutat, de asemenea, un amplu proiect de reabilitare a Casei Sterian, un obiectiv de patrimoniu reprezentativ al municipiului Bacău, aflat iniţial într-o stare avansată de degradare, care a fost preluat de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în vederea înfiinţării unui centru de coordonare a activităţilor misionare, social-filantropice şi culturale pentru judeţul Bacău. În perioada 2009-2014, Sectorul cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului a derulat multiple activităţi cultural-religioase concretizându-se în organizarea de simpozioane, conferinţe pastoral-misionare, concursuri cu tematică religioasă, procesiuni cu caracter cultural-religios. În plan educaţional, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este reprezentată de Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“. Parteneriatul solid dintre Biserică şi Şcoală s-a concretizat în proiectul „Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi“, implementat în fiecare dintre cele şase protopopiate la începutul şi sfârşitul fiecărui an şcolar. În cadrul acestui proiect, elevii de pe întreg cuprinsul eparhiei se întâlnesc cu ierarhul şi cu preoţii parohi.
Promovare prin intermediul Biroului de Presă
Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul a derulat proiecte catehetice ce au avut ca obiectiv general conştientizarea importanţei prezenţei lui Hristos în viaţa omului. Activităţile de interes au fost aduse la cunoştinţa publicului prin intermediul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a făcut ca momentele de referinţă din viaţa eparhiei să fie reflectate la nivel naţional prin intermediul Agenţiei de ştiri BASILICA a Patriarhiei Române, „Ziarului Lumina“ al Patriarhiei Române, postului Radio TRINITAS al Patriarhiei Române, Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Române şi prin intermediul Portalului Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Fondul forestier aflat în proprietatea şi gestionarea Centrului eparhial Roman, prin grija Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a fost întregit prin recuperea pădurilor şi achiziţionarea altora noi, sub coordonarea Sectorului silvic, în colaborare cu Sectorul juridic. În ceea ce priveşte Sectorul exarhat, amintim că pe teritoriul jurisdicţional-canonic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului funcţionează 35 de aşezăminte monahale, însumând un număr de 422 de călugări şi călugăriţe. „Pentru toate aceste realizări, în acest moment al bilanţului, mulţumim lui Dumnezeu pentru că suntem generaţia ce a marcat această pagină de istorie. Dumnezeu ne-a învrednicit să realizăm cele mai multe obiective pe care ni le-am fixat acum cinci ani când a avut loc ridicarea în rang a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Mulţumim colaboratorilor şi mai ales credincioşilor care ne-au ascultat în demersul nostru de a realiza în eparhia noastră cele ce ne-am propus în raport cu rangul ce ni s-a oferit. Rugăm pe Dumnezeu ca să ne dăruiască putere şi har, lumină, înţelepciune şi inspiraţie ca să mergem mai departe pentru a împlini dezideratele fixate acum cinci ani“, s-a exprimat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul.