În perioada 21‑24 iunie, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” a îmbrăcat veșminte luminoase cu prilejul cinstirii ocrotitorului ei. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au loc numeroase
Cinci arhierei au liturghisit la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu
La praznicul Sfintei Treimi, credincioşii au sărbătorit hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu împreună cu soborul de arhierei, preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, trei ostenitori ai Bisericii au primit diplome de aleasă cinstire.
Soborul a fost sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, din acesta făcând parte Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, împreună cu membrii Corului „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Dorin Kladni. Au participat la Sfânta Liturghie oficialităţi centrale şi locale, precum şi numeroşi oaspeţi.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Ierarhul a prezentat învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime, aşa cum este mărturisită în Sfânta Scriptură, în scrierile Sfinţilor Părinţi şi aşa cum este formulată în Simbolul de credinţă.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit ierarhilor pentru împreuna-slujire la hram şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preoţii şi credincioşii veniţi din alte părţi ale Arhiepiscopiei Sibiului şi din alte eparhii pentru a se bucura de comuniunea euharistică în zi de mare sărbătoare. Părintele Mitropolit şi-a exprimat solidaritatea faţă de credincioşii din Episcopia Covasnei şi Harghitei afectaţi de inundaţiile recente şi i-a îndemnat pe protopopii prezenţi să iniţieze sau să continue colectele de ajutoare pentru sinistraţii din localităţi afectate din această parte a ţării.
„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru ajutorul şi binecuvântarea acordate pentru a putea împlini datoria noastră spirituală faţă de acest sfânt lăcaş, serbând ziua hramului. Am văzut la praznicul de ieri cum Sfântul Duh pogorât peste ucenici a rămas cu ei în Biserica dreptmăritoare, iar fiecare lăcaş de închinare are câte un ocrotitor. Sărbătoarea ocrotitorului nu se poate decât prin Sfânta Liturghie, şi ne-a învrednicit Dumnezeu să săvârşim Sfânta Liturghie în sobor arhieresc şi mulţumim din tot sufletul arhiereilor care au liturghisit cu noi pentru dragostea, sprijinul şi mai ales pentru împreuna-slujire pe care o avem în Biserica lui Hristos”, a spus ierarhul.
IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit în semn de apreciere a întregii activităţi pastoral-duhovniceşti şi misionare câte o diplomă de aleasă cinstire pr. prof. dr. Vasile Mihoc şi pr. Nicolae Laţchescu, preotul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. De asemenea, o diplomă de aleasă cinstire a primit şi Ioan Valer Dumitrean, consilier eparhial la Sectorul financiar.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat, aşa cum este tradiţia din ultimii ani, cu un recital al celor două coruri menţionate. Alături de coruri s-a aflat şi o fanfară care a încununat recitalul şi i-a acompaniat pe corişti atât la interpretarea Imnului Naţional de Stat, cât şi la „Binecuvântează, Doamne, România” şi „La mulţi ani”.