Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Cinci secole de la atestarea documentară a Parohiei „Miron Costin“-Roman
Duminica a 19-a după Rusalii a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Parohia Miron Costin, Protopopiatul Roman, care, la împlinirea a cinci secole de la ctitorirea bisericii satului, au avut în mijlocul lor pe părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Cu acest prilej a fost sfințit și inaugurat Așezământul social-cultural ce îl are ca patron pe Sfântul Ierarh Nicolae.
Credincioși din Parohia „Miron Costin“ (fostă Brănișteni) și pelerini din satele învecinate au venit duminica trecută la Biserica Tuturor Sfinților, zidită de panul Eremia, mare vistiernic în anul 1520, și de la a cărei ctitorire s-au împlinit anul acesta 500 de ani, anunţă Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Deoarece condițiile actualei crize medicale nu au permis desfășurarea manifestărilor cultural-religioase în Duminica Tuturor Sfinților, bucuria acestui ceas aniversar s-a împlinit odată cu sfințirea și inaugurarea Așezământului cultural-social „Sfântul Ierarh Nicolae”, ridicat prin osteneala credincioșilor acestei comunități ecleziastice de-a lungul a trei ani (2018-2020), la inițiativa și cu implicarea preotului paroh Gheorghe Agafiței.
După săvârşirea Liturghiei în sfântul chivot ctitorit de Eremia vistiernicul de către un sobor de preoți romașcani, sub protia părintelui protopop Alexandru Dan Antoce, cler și popor, în sunet de clopot și de cântări sfinte interpretate de Corul psaltic „Trisaghion”, s-au deplasat spre Așezământul social-filantropic așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, unde a fost oficiată slujba de sfințire de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.
Părintele vicar a remarcat în cuvântul său activitatea pastoral-misionară desfășurată de preotul Gheorghe Agafiței în această parohie de-a lungul a 37 de ani. De asemenea, a felicitat Consiliul parohial și credincioșii care au sprijinit această inițiativă, precum și întreaga activitate a preotului, subliniind faptul că orice lucrare împlinită în Biserică reprezintă o ctitorie care poate rămâne mărturie peste timp generațiilor viitoare.
Tot acum s-a dat citire și deciziei chiriarhale de continuare a activității pastoral-misionare la această parohie de către preotul Constantin Valeriu Segneanu, care a fost instalat în noua demnitate de preot paroh, ca urmare a pensionării părintelui Agafiţei.
La final, preotul Gheorghe Agafiței a rememorat fragmente din activitatea pe care a desfășurat-o alături de credincioșii săi de-a lungul celor 37 de ani de preoție în această parohie, a mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit în pastorație, membrilor Consiliului parohial și ctitorilor, delegatului Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru cuvântul de apreciere și slujba de sfințire, precum și credincioșilor și pelerinilor care au participat la acest eveniment.
Pentru implicarea în realizarea acestui obiectiv social-cultural, ctitorilor le-au fost oferite distincții de vrednicie. (Pr. Eugeniu Rogoti)