În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ciprian Porumbescu, comemorat în localitatea care îi poartă numele
Luni, 5 iunie 2023, la praznicul Preasfintei Treimi, zi dedicată omagierii compozitorului Ciprian Porumbescu, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de slujitori au săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Dumitru” din Stupca, județul Suceava, localitate ce poartă astăzi numele marelui compozitor.
La evenimentul comemorativ au luat parte reprezentanți ai instituțiilor publice județene și locale, credincioși, oameni de cultură și iubitori ai muzicii „domnișorului Țîprian”. Totodată, pe parcursul zilei au fost prezenți 150 de tineri din centrele de tineret Eclessia ale eparhiei, precum și din Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corala „Ciprian Porumbescu”, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Semeniuc. În cadrul Sfintei Liturghii, rugăciunea Tatăl nostru a fost interpretată în varianta compusă de autorul Baladei românești.
La momentul chinonicului, corala a interpretat compoziția lui Gavriil Musicescu, Concert coral nr. 1.
Tot în această zi, începând cu ora 19:00, corala a susținut un concert extraordinar „In memoriam - Ciprian Porumbescu - 140 de ani”, aflat la cea de a 6-a ediție. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Veniamin a rostit un cuvânt de învățătură.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor celor care s-au ostenit în buna desfășurare a evenimentului, precum și celor care îl prețuiesc și iubesc pe marele compozitor, cinstindu-i memoria și pomenindu-l în rugăciune.
În continuare au fost conferite, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, distincții de vrednicie binefăcătorilor și susținătorilor lucrării Bisericii.
A urmat o slujbă de pomenire pentru întreaga familie Porumbescu, la finalul căreia, la mormântul tânărului Ciprian s-a auzit mult iubita Baladă.
Momentul deosebit de emoționant a fost interpretat în același timp de 170 de tineri violoniști, îndrumați de Diana Hurghiș, membră a Ansamblului artistic „Ciprian Porumbescu”.