În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Clericii şi credincioşii din Bărăgan şi-au primit arhipăstorul
Ieri, în duminica a treia după Rusalii, în Catedrala episcopală din Slobozia, cu hramul „Înălţarea Domnului“, la sfârşitul Sfintei Liturghii săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, înconjurat de un ales sobor de 19 ierarhi ai Sfântului Sinod, precum şi de mulţi preoţi şi diaconi, a avut loc întronizarea Preasfinţitului Vincenţiu, noul Episcop ales al Sloboziei şi Călăraşilor.
Preasfinţitul Vincenţiu a fost întâmpinat cu multă admiraţie de preoţii şi credincioşii eparhiei, de autorităţile locale şi de stat, care şi-au exprimat bucuria şi emoţia momentului în cuvinte solemne de felicitare a păstorului lor sufletesc.
În cadrul Sfintei Liturghii la care au participat şi foarte mulţi credincioşi şi preoţi din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, care au venit să-şi întâmpine noul păstor, Părintele Patriarh Daniel a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei, în care ni s-a arătat că nu trebuie să fim prea îngrijoraţi de hrană şi îmbrăcăminte, de ce vom mânca şi ce vom bea şi cu ce ne vom îmbrăca, mai mult decât de hrana duhovnicească, de căutarea împărăţiei lui Dumnezeu.
„Viaţa noastră pe pământ trebuie trăită cu gândul la cer“
Preafericirea sa a subliniat că această Evanghelie stabileşte priorităţile în viaţa noastră, arătând că omul nu este doar o fiinţă biologică, iar valoarea fiecărui suflet uman este mai mare decât universul întreg. „Mântuitorul vrea să ne arate că suntem făcuţi pentru viaţă veşnică, iar viaţa aceasta veşnică în comuniune de iubire cu Dumnezeu, cu sfinţii Săi îngeri şi cu oamenii sfinţi din toate timpurile şi din toate locurile se numeşte împărăţia lui Dumnezeu. Împreuna-vieţuire a lui Dumnezeu cu sfinţii îngeri şi cu oamenii sfinţi este împărăţia lui Dumnezeu. Ea trebuie căutată mai întâi pentru că nu este pământească şi nu este trecătoare, ci este cerească şi veşnică. Viaţa noastră pe pământ trebuie trăită cu gândul la cer, pentru că în cer este patria noastră ultimă, dar timpul vieţii pe pământ este un timp foarte important, foarte preţios, pentru că numai cei care se pregătesc pentru viaţa cerească vor intra în împărăţia cerurilor“, a spus Patriarhul României. Întâistătătorul Bisericii noastre a evidenţiat, de asemenea, că în tot cultul nostru ortodox, atât cuvintele din sfintele slujbe, cât şi întreaga pictură a bisericii „ne îndeamnă să ne gândim la împărăţia lui Dumnezeu. Toţi sfinţii pictaţi sunt sfinţi care trăiesc acum împărăţia cerurilor, se roagă împreună cu noi şi ne ajută, ne luminează, ne călăuzesc şi ne susţin cu rugăciunile lor, ca să dobândim împărăţia cerurilor“.
Împuternicirea canonică de păstorire ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc festivitatea solomnă a întronizării Preasfinţitului Vincenţiu, ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, la care au fost prezenţi domnul Traian Băsescu, preşedintele României, autorităţi centrale, locale şi de stat, preoţi din cadrul Administraţiei patriarhale, slujitori din eparhie şi foarte mulţi credincioşi.
Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a dat citire Gramatei mitropolitane semnată de PF Părinte Patriarh Daniel, care este şi Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, prin care s-a făcut cunoscut tuturor că, potrivit Sfintelor Canoane şi prevederilor cuprinse în Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, s-a dat Preasfinţitului Vincenţiu „împuternicirea canonică de păstorire ca Episcop al de Dumnezeu păzitei Episcopii a Sloboziei şi Călăraşilor, cu toate oraşele şi satele care ţin astăzi şi vor ţine şi în viitor de această Sfântă Episcopie, drept mărturie că Preasfinţia Sa, dobândind jurisdicţia de Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, are dreptul şi puterea de a aşeza, după rânduielile Sfintei noastre Biserici şi după legile ţării: citeţi, cântăreţi, ipodiaconi, diaconi, preoţi şi protopopi la toate bisericile din Episcopia Preasfinţiei Sale, iar stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene la mănăstiri şi schituri şi de a rândui toate câte i se cuvin ca ierarh, spre folosul duhovnicesc al eparhiei pe care o păstoreşte pe calea mântuirii“.
S-a arătăt, de asemenea, în Gramata mitropolitană, că textul Canonului 34 Apostolic îl cheamă pe noul Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor să aducă „cinstire şi ascultare faţă de Mitropolitul locului şi Patriarhul României, precum şi responsabilitate deplină faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române; să lucreze în comuniune cu ceilalţi ierarhi din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei, să arate iubire de neam, grijă pastorală pentru parohii şi mănăstiri, pentru valorile credinţei ortodoxe, pentru cultura creştină, pentru învăţământul teologic şi religios, precum şi dragoste părintească faţă de clerul şi drept-credincioşii creştini, tineri şi vârstnici, făcându-se tuturor călăuză întru păstrarea neştirbită a dreptei credinţe şi a rânduielilor Bisericii noastre străbune; să se arate bun şi demn chivernisitor al bunurilor bisericeşti ale eparhiei; să se consulte şi să coopereze cu autorităţile de stat spre binele Bisericii şi al poporului român; să cultive relaţii de respect reciproc cu alte culte religioase oficial recunoscute“.
După citirea Gramatei, Patriarhul Daniel a oferit noului Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor mantia arhierească, crucea, engolpionul, camilafca şi toiagul, însemnele specifice deplinei slujiri arhiereşti, şi l-a condus pe acesta în scaunul arhieresc, de unde Preasfinţitul Vincenţiu a binecuvântat poporul prezent.
Felicitat de preşedinte şi primit cu multă căldură
Preşedintele Traian Băsescu a adresat un cuvânt de felicitare pentru noul Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor, evidenţiind buna colaborare între Instituţiile Statului şi Biserica Ortodoxă Română. Gândurile de bucurie şi sentimentele de căldură sufletească ale clericilor, monahilor şi poporului drept-credincios din eparhie, la acest moment istoric al primirii noului lor păstor sufletesc, au fost transmise de părintele consilier Dumitru Păduraru, care a subliniat că, prin grija şi lucrarea lui Dumnezeu, clericii şi credicioşii din pământul Bărăganului au fost binecuvântaţi, ca fii duhovniceşti ai acestei eparhii, „cu un vrednic arhiereu, slujitor ales în rândul ierarhilor Bisericii noastre drept-măritoare“.
„Ne-aţi fost dăruit ca arhipăstor“
În continuare, părintele consilier eparhial Dumitru Păduraru a arătat bucuria darului înţelepciunii, pentru care se bucură orice ocârmuitor de suflete, exprimându-şi nădejdea faţă de noul ierarh al Sloboziei, că poporul credincios şi slujitorii sfintelor altare îl vor purta permanent în gând şi rugăciune pe arhipăstorul lor: „Astăzi, Preasfinţia Voastră, Preasfinţite Părinte Vincenţiu, ne-aţi fost dăruit ca arhipăstor. Amintindu-ne de vrednicii conducători ai poporului sfânt, pomenim pe înţeleptul Solomon, care, chemat fiind la demnitatea regalităţii, a primit de la Dumnezeu alegerea unui dar. Dintre cele două daruri, l-a ales pe cel mai potrivit unui conducător: înţelepciunea. Însăşi alegerea înţelepciunii este o cugetare înţeleaptă, cea mai fericită alegere. Ştim că Preasfinţia Voastră sunteţi dăruit cu acest har. De acum însă, ne vom bucura de lucrarea acestuia, avându-vă în mijlocul nostru şi în rugăciunile noastre. Slujirea întru arhierie, începând aproape din vremea în care a fost înfiinţată această episcopie, mărturiseşte lucrarea şi experienţa Preasfinţiei Voastre“, a mai spus părintele consilier Păduraru.
„Te rugăm să ne fii un părinte bun şi harnic“
Pe lângă gândul bun de primire călduroasă venit din partea clericilor şi a credincioşilor, instalarea ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşior a PS Vincenţiu a fost salutată în acest cadru festiv şi de către primarul oraşului, Gabriel Ionaşcu, care, la finalul cuvântului său, a oferit Patriarhului României, şefului statului şi noului Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor însemnele-simbol ale oraşului. „Vă mulţumim, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, că aţi fost alături de noi atunci când Dumnezeu a luat de-a dreapta Sa pe cel ce a fost păstorul nostru, Episcopul Damaschin Coravu, vă mulţumim pentru că ne-aţi avut în grijă pe toată durata vacanţei scaunului de episcop al Sloboziei şi Călăraşilor şi pentru că împreună cu Preafericirea Voastră am mai pus câteva pietre de temelie la dreapta credinţă a credincioşilor“, a spus primarul Sloboziei, iar mai apoi a adresat un cald cuvânt de primire noului părinte sufletesc al credincioşilor din Bărăgan.
„Te rugăm, Preasfinţite Părinte Vincenţiu, să ne păstoreşti mai departe şi să continuăm împreună ctitoriile începute de IPS Nifon şi de înţeleptul episcop Damaschin Coravu. Te rugăm să ne fii un părinte bun şi harnic, să ne ierţi greşelile noastre cu voie şi fără de voie, să ne călăuzeşti paşii spre lumină, spre credinţă şi mântuire“.
La finalul momentului festiv al întronizării sale, PS Episcop Vincenţiu a ţinut un cuvânt solemn în care a evidenţiat că la marile îndatoriri şi responsabilităţi pe care le are episcopul faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică, faţă de oameni şi, în mod special, faţă de clerul şi credincioşii care i se dau spre păstorire, pentru a-i conduce pe calea mântuirii, care sunt valabile pentru toţi episcopii din toate timpurile, se adaugă şi îndatorirea de a rezolva problemele şi provocările specifice epocii şi spaţiului geografic în care trăiesc aceştia. „În societatea noastră de astăzi, Biserica şi, deci, episcopul se confruntă cu o mulţime de probleme, care se cer a fi rezolvate. Crizei valorilor ce caracterizează societatea contemporană, implicit cea românească, Biserica îi opune valorile revelate ale moralei creştine, care sunt veşnice, pentru că sunt garantate de autoritatea lui Dumnezeu, care le-a descoperit. Crizei economice, care generează probleme sociale, Biserica îi opune opera filantropică, după porunca Mântuitorului de a iubi pe aproapele şi a-l ajuta pe cel în lipsuri, El însuşi identificându-Se cu cei în nevoi.
Aşadar, misiunea pe care o încep astăzi, aici între frăţiile voastre şi împreună cu frăţiile voastre, misiune pe care de altfel toţi o avem, de a ne lucra mântuirea proprie şi de a ne sprijini unii pe alţii în vederea mântuirii, nu este deloc uşoară, dar harul lui Dumnezeu pe cele cu lipsă împlineşte“, a spus PS Vincenţiu.
La finalul cuvântului său, PS Vincenţiu a mai primit în dar de la PF Părinte Patriarh Daniel o cruce de binecuvântare, realizată la atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, cu care Preasfinţia Sa a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.
▲ „PS Vincenţiu a venit într-o nouă casă ce l-a primit cu bucurie“
„Noi românii ştim să ne bucurăm la orice sărbătoare importantă şi, de aceea, şi noi, credincioşii din Eparhia Sloboziei, ne-am adunat astăzi în număr foarte mare pentru a ne bucura, pentru că Dumnezeu ne-a dăruit un nou păstor sufletesc, care să ne conducă pe calea mântuirii şi a bucuriei veşnice“, ne-a spus domnul Marin Trăienescu, prezent la eveniment.
„A veni în «parohie» înseamnă a locui în străinătate, a vieţui într-un pământ necunoscut. PS Vincenţiu a venit astăzi într-o parohie mai mare, care are însă aceleaşi principii de existenţă: rugăciune, organizare, comuniune. A venit Preasfinţia Sa în Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor pentru a se ruga pentru noi şi lângă noi. A venit să ne dăruiască din înţelepciunea sa organizatorică, a venit pentru a spori comuniunea. PS Vincenţiu a venit astăzi nu în străinătate, ci a venit în aceeaşi Biserică pe care a slujit-o, aflată pe tărâmul mânos al Bărăganului. A venit într-o nouă casă ce l-a primit cu bucurie. Îi dorim Preasfinţiei Sale îndelungată şi rodnică arhipăstorire şi bucurii alese“. (preot Ovidiu Dincă, consilier mass-media al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor)
▲ PS Episcop Vincenţiu Ploieşteanul s-a născut la Bucureşti, în 1954. A studiat, între anii 1974-1978, la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. În perioada 1978-1983 a fost corector şi secretar de editură la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă din Bucureşti.
La 1 octombrie 1983, a intrat ca frate în obştea Mănăstirii Lainici, din Arhiepiscopia Craiovei (jud. Gorj), unde a fost tuns în monahism, sub numele de Vincenţiu. Tot în 1983 a fost hirotonit ierodiacon şi apoi ieromonah. Între 1983-1990 a fost redactor la Editura Mitropolia Olteniei, iar între 1990-1994 - superior al Aşezămintelor Româneşti din Ţara Sfântă, precum şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. În şedinţa din 12 ianuarie 1994, Sfântul Sinod l-a ales în postul de Episcop-Vicar Patriarhal, cu titlul de Ploieşteanul, fiind hirotonit arhiereu la praznicul Întâmpinării Domnului, 2 februarie 1994, în Catedrala „Sfântul Spiridon - Nou“ din Bucureşti.
De atunci a desfăşurat activităţi de coordonare a Cancelariei Sfântului Sinod şi a unor sectoare din cadrul Administraţiei patriarhale, precum şi ale Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (editură, tipografie, ateliere), iar de la 18 februarie 2001 a fost desemnat ca secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi secretar al Sinodului Permanent.