În Ajunul Crăciunului, marți, 24 decembrie 2024, a avut loc la Catedrala Patriarhală din Capitală un concert de colinde susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și de Grupul psaltic
Colegiul decanilor - dezbateri pentru o teologie vie, responsabilă și ancorată în realitate
În perioada 7‑10 mai 2015, a avut loc la Mănăstirea ,,Soborul Sfinţilor 12 Apostoli" - Bârsana, în Maramureșul voievodal, întrunirea Colegiului decanilor de la facultățile / departamentele de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române. Întrunirea a fost prezidată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a transmis participanţilor binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, accentuând importanţa întrunirii constante a decanilor pentru mediul universitar, dar și necesitatea dinamizării vieţii duhovniceşti a cadrelor didactice şi a studenţilor. La sesiunile de lucru a participat și Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
În cuvântul de deschidere, Adrian Lemeni, consilier patriarhal și coordonatorul Sectorului teologic‑educaţional al Administraţiei Patriarhale, a reliefat importanţa şi valoarea dimensiunii mărturisitoare a teologiei, prezentând implicaţiile academice şi educaţionale ale temelor dezbătute. În cursul întrunirii au fost evidențiate aspecte practice privind îmbunătățirea vieții academice, prin asumarea unui mod de viață duhovnicească autentică și ancorată în realitate, deschisă spre o perspectivă vie, creatoare, dinamică și responsabilă.
În cadrul discuțiilor s‑a insistat asupra necesității de intensificare a vieții duhovnicești în mediul academic teologic și de stimulare a unei cercetări teologice în strânsă legătură cu trăirea credinței, articulată la nevoile specifice ale Bisericii și ale lumii în care trăim. Este fundamentală o orientare a teologiei și a școlilor de teologie către viață, printr‑o abordare realistă și dinamică a problemelor cu care ne confruntăm. (Alexandru Mălureanu)