Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Comemorarea deținuților și luptătorilor anticomunişti la Bucureşti
În faţa Monumentului „Aripi” din Piaţa Presei Libere din Capitală a avut loc comemorarea deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, luni, 9 martie 2020. La evenimentul organizat de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1944-1989, au participat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai cultelor religioase, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi membri ai forurilor foştilor deţinuţi politici.
Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României de către fanfara Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, urmată de oficierea unei slujbe de pomenire a luptătorilor şi deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, trecuţi la Domnul, de către un sobor de preoţi, slujitori în cadrul Administraţiei cimitirelor. Slujba religioasă ortodoxă a fost urmată de rostirea unor rugăciuni de pomenire de către reprezentanţii Arhidiecezei Romano-Catolice din Bucureşti şi Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
În continuare, au avut loc depuneri de coroane de flori din partea Patriarhiei Române, a preşedintelui ţării, a Administraţiei de Stat, precum şi din partea unor fundaţii şi asociaţii ale foştilor deţinuţi politici şi luptători împotriva regimului comunist. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat importanţa sacrificiului luptătorilor împotriva regimului comunist pentru apărarea şi mărturisirea credinţei, dar şi locul de cinste pe care ei îl au în slujbele ortodoxe, acolo unde sunt pomeniţi: „Biserica Ortodoxă a închinat anul 2017 omagierii mărturisitorilor credinţei din perioada comunistă, pentru că toţi aceşti deţinuţi politici au fost animaţi în aceeaşi măsură de dragostea de neam, dar şi de fidelitatea faţă de Dumnezeu şi faţă de Biserică, valori pe care comunismul nu le-a acceptat niciodată. Noi facem pomenirea la fiecare Sfântă Liturghie a luptătorilor din lagăre şi închisori, care, în felul acesta, au mărturisit credinţa lor creştină”, a declarat Preasfinţia Sa.
Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, a vorbit despre valorile apărate de foştii deţinuţi şi luptători împotriva comunismului: „Pentru cei din temniţe şi lagăre de exterminare au existat câteva noţiuni sfinte: neam, patrie, tricolor şi credinţa strămoşească. Jertfa lor nu a fost în van. Noi atunci nu am reuşit să împiedicăm instaurarea regimului comunist, epurările, naţionalizarea, dar există o certitudine: am reuşit să demonstrăm lumii că în această ţară au fost şi oameni curajoşi, bărbaţi şi femei, care atunci când a fost vorba despre salvarea demnităţii acestui neam, nici jertfa supremă nu li s-a părut a fi prea mult”.
Data de 9 martie a fost declarată Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 prin Legea 247 din 11 decembrie 2011.