În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comuniunea tinerilor ortodocși în capitala Banatului
Parcul Rozelor din municipiul Timișoara a găzduit, în seara zilei de joi, 31 august, festivitatea de deschidere a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023. Evenimentul a reprezentat o adevărată sărbătoare a celor peste 3.500 de tineri veniți în capitala Banatului din țară, din diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori. La festivitatea de deschidere au luat parte Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, ierarhi din țară și din străinătate, precum și oficialități centrale și locale. Pornind de la cuvintele Mântuitorului Hristos, „Voi sunteți prietenii mei” (Ioan 15, 14), a șaptea ediție a ITO a avut ca temă prietenia, reflectată în relațiile de comuniune și fraternitate dintre tineri și dintre ei și Dumnezeu.
Tinerii participanți la deschiderea oficială a întâlnirii desfășurate în perioada 31 august - 3 septembrie au trăit cu multă emoție clipele de bucurie și de profundă comuniune prietenească. Prezența lor la Timișoara, într-un număr atât de mare, a reprezentat o adevărată mărturisire de credință și de identitate creștină care i-a impresionat pe toți cei care au urmărit sau au luat parte la excepționalul eveniment. Entuziasmul și energia participanților le-au oferit tuturor celor care au luat cuvântul în cadrul evenimentului convingerea că Biserica este vie și activă îndeosebi prin tinerii care Îl mărturisesc pe Hristos prin trăirea și prin devotamentul lor față de valorile creștine care sunt fundamentul unei societăți împlinite.
Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului României, care a fost urmat de cuvântul de binecuvântare rostit de ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat mai întâi faptul că, în anul 1989, cu multă jertfă, orașul care i-a primit acum pe tinerii ortodocși cu brațele deschise a fost primul care a spart zidul ateismului comunist care pusese stăpânire pe țara noastră vreme de multe decenii. Părintele Mitropolit a oferit tinerilor ortodocși, în cuvântul său, îndemnul de a-și trăi tinerețea cu bucurie și responsabilitate față de ei și față de cei din jur: „Fiți alături de preoții dumneavoastră. Nu îi lăsați singuri! Preotul, la Altar, duce rugăciunile voastre și cheamă puterea harului Duhului Sfânt ca bobul de grâu să se prefacă în Trupul Domnului nostru Iisus Hristos pe care ni l-a dat ca Pâine a Vieții. Străduiți-vă să puteți răspunde provocărilor societății contemporane. Nu fugiți de știință! Nu condamnați știința, pentru că o statistică a oamenilor care au câștigat Premiul Nobel a arătat că cei mai mulți dintre ei cred în Cel de sus. Fiecare generație are provocările ei: noi, pe cea a ateismului, voi, provocările altor ideologii și religii. Nici una din religiile servite vouă astăzi nu este de sus. Una singură este de sus, cea adusă de Hristos Domnul. Rămâneți torțe vii în Bisericile voastre și Îl rog pe Dumnezeu ca prietenia care se va lega în aceste zile între tinerii din Banat, din țară, din diaspora și din celelalte țări să dăinuiască mult timp, până la venirea Mântuitorului. Prietenia alungă singurătatea și izolarea”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit o slujbă de Te Deum în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru binecuvântarea, ajutorul și luminarea tuturor tinerilor prezenți.
La finalul slujbei, Cosmin Iulian Cîrstea și Iuliana Lazăr au prezentat, pe rând, delegațiile tinerilor din eparhii din țară și din străinătate, precum și ale celor proveniți din Biserici Ortodoxe surori. Alături de tineri ortodocși români, la ediția din acest an au participat grupuri de tineri din Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Ortodoxă a Poloniei, Biserica Ortodoxă a Albaniei, Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe și din Slovacia, Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord, precum și din Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat în continuare tinerilor cuvântul de binecuvântare intitulat „Prietenia lui Dumnezeu cu oamenii este începutul fericirii veșnice”. Cuvântul, precum și mesajele adresate de Preafericirea Sa la edițiile anterioare ale Întâlnirii Tinerilor Ortodocși au fost adunate și tipărite într-un mic volum bilingv, în limbile română și engleză, intitulat „Tinerii ortodocși - misionari ai unității de credință și ai prieteniei între popoare”. Pe parcursul festivității de deschidere, 6.000 de exemplare ale acestei cărți au fost oferite tinerilor participanți și celorlalte persoane prezente.
Au urmat mesajele autorităților de stat, care i-au felicitat pe participanți și pe organizatori pentru reușita unui asemenea eveniment de amploare pentru lumea ortodoxă și pentru tinerii români din întreaga țară în orașul declarat în acest an Capitală Europeană a Culturii. Cu acest prilej, au luat cuvântul: Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte; Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș; Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș; Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara; și prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
În continuare, tinerii au interpretat, cu multă emoție, Imnul ITO Timișoara 2023, ale cărui versuri au fost alcătuite de părintele Ioan Petraș, muzica fiind compusă de Gabriel Vicențiu Almași. În acest timp, pe scenă a fost adusă torța care a ars pe tot parcursul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din capitala Banatului. Sculptată în lemn, torța a fost împodobită cu măiestrie cu mai multe simboluri creștine și specifice regiunii Banatului. Seara s-a încheiat cu numeroase momente artistice și muzicale de excepție, care au fost susținute de arhimandritul protopsalt Nikodimos Kabarnos din Grecia, de Corul „Solaris” și Corala „Contrast” din Timișoara, de Fanfara de la Coștei, din Serbia, precum și de Corul Operei Naționale Române din Timișoara. Un moment inedit l-a constituit, de asemenea, și rostirea unei poezii în grai bănățean.
Citește și:
- Ziua prelegerilor la ITO Timișoara
- Bucuria mărturisirii credinței pe străzile Capitalei Europene a Culturii
- Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși a ajuns la final