În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Concert și slujbe de hramul Paraclisului Catedralei Naționale
Hramul de vară al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului este închinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos, sărbătorită la 12 iulie. Programul evenimentelor prilejuite de sărbătoarea lăcașului de cult bucureștean a fost deschis în seara zilei de duminică, 9 iulie, cu tradiționalul concert de pricesne închinat Maicii Domnului. Evenimentul a reunit interpreți de muzică populară și Grupul psaltic „Anastasis”.
Pe credincioșii prezenți în incinta lăcașului de închinare i-au încântat, prin vocile și versurile lor, șase interpreți de muzică populară. La eveniment a luat parte și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care, la final, a vorbit despre asemănările dintre Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț, cinstită duminică, și Icoana Maicii Domnului „Prodromița”. „Între cele două icoane, deși sunt despărțite de multe secole, există foarte multe similitudini. În primul rând, ambele sunt făcătoare de minuni. În al doilea rând, ambele sunt nezugrăvite de mână omenească, fiind realizate în chip minunat. Acest concert de pricesne s-a ținut, așadar, în seara zilei în care noi am cinstit icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Neamț. O altă legătură foarte semnificativă este că icoana de la Neamț a fost pictată în Constantinopol, lângă Patriarhia Ecumenică, și a ajuns la Suceava, iar apoi la Neamț. Icoana «Prodromița» a fost pictată lângă Iași și a ajuns în jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, la Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos”, a spus ierarhul.
„În această seară am deschis seria manifestărilor duhovnicești închinate hramului de vară al Paraclisului Catedralei Naționale, aflându-ne în acest spațiu binecuvântat sub ocrotirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului «Prodromița» pentru o duhovnicească întâlnire cu frumoasa tradiție românească a cântărilor religioase închinate Născătoarei de Dumnezeu. În tradiția noastră populară, pricesnele sau cântările religioase sunt de o varietate și de o bogăție copleșitoare. Între acestea, pricesnele închinate Maicii Domnului ocupă un loc special atât prin compoziție, cât mai ales prin mesajul transmis. Ele pot fi atât cântece de laudă aduse Fecioarei Maria, cât și rugăciuni adresate Maicii Domnului ca mijlocitoare a oamenilor”, a spus și părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, Episcop-vicar patriarhal ales, pentru TRINITAS TV.
Programul manifestărilor dedicate hramului de vară al sfântului lăcaș a continuat în dimineața zilei de marți, 11 iulie, când, după săvârșirea Acatistului Maicii Domnului „Prodromița”, sfânta sa icoană a fost purtată în procesiune și așezată spre închinarea credincioșilor în pridvorul paraclisului. În continuare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar seara, va fi oficiată slujba Privegherii. Programul liturgic culminează în dimineața zilei de miercuri când, începând cu ora 8:00, vor fi săvârșite slujba de sfințire a apei, ceasurile și Acatistul Maicii Domnului „Prodromița”, urmate de Dumnezeiasca Liturghie. Seara, de la ora 19:00, va fi oficiată slujba paraclisului închinat acestei icoane, după care cinstitul odor va fi așezat în lăcașul de rugăciune.