Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Concurs interjudețean dedicat poetului Mihai Eminescu la Curtea de Argeș
Biroul de cateheză din cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a organizat miercuri, 10 ianuarie, Concursul interjudețean de creație „Eminescu - sfântul preacurat al ghiersului românesc”. Manifestarea culturală, care a ajuns anul acesta la ediția a 11-a, a fost găzduită de Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș, sub îndrumarea prof. Gheorghe Valentin Retevoi, directorul instituției de învățământ teologic argeșean, și a prof. Mihaela-Florentina Filipoiu, alături de celelalte cadre didactice ale seminarului din Curtea de Argeș, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.
La concurs au participat aproximativ 100 de elevi de la mai multe școli din Argeș și județele învecinate, atât fizic, cât și prin corespondență, care au surprins atât literar, cât si plastic viața, activitatea literară și jurnalistică a poetului și marile teme ale creației eminesciene. Elevii au identificat și subliniat două elemente specifice universului eminescian într-un tablou dat. Eminescu este considerat cel mai important poet din literatura română, adesea privit ca o figură iconică a culturii și spiritualității românești. El a lăsat o amprentă profundă în literatura și gândirea românească prin creațiile sale poetice remarcabile, care reflectă adâncimea emoțiilor, frumusețea limbajului și sensibilitatea artistică. La concurs a participat și părintele consilier eparhial Dan-Florin Obrocea, care a transmis tuturor participanților cuvântul de binecuvântare și felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.
„Eminescu - sfântul preacurat al ghiersului românesc” este mai mult o expresie poetică sau o metaforă ce subliniază profunzimea și influența pe care opera și gândirea sa o au asupra culturii românești. Eminescu este considerat o figură simbolică a purității și genialității poetice, dar și a identității naționale românești. Recunoașterea sa se datorează în mare parte valorii și impactului operei sale în literatura și cultura română, marcând adânc și sensibil comunitatea culturală și spirituală a României.