De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concursul „Dimitrie Cantemir - 300 de ani întru nemurire” la Buzău
La Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a avut loc sâmbătă, 18 noiembrie, simpozionul „Dimitrie Cantemir - 300 de ani întru nemurire”, organizat de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR-ABV), în colaborare cu Sectorul cultural și comunicații media al eparhiei și cu inspectoratele școlare din cele două județe. Evenimentul a constat în susținerea unor conferințe despre viața și opera marelui cărturar comemorat, încheindu-se cu festivitatea de premiere a concursului interjudețean omonim de eseuri pentru elevi de liceu.
Întâlnirea s-a desfășurat sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.
Cuvântul de deschidere a aparținut prof. Neluța Mirela Furtună, președintele SNFOR-ABV, fiind urmat de alocuțiunea intitulată „Dimitrie Cantemir - filigran între ieri și azi”, susținută de Ana Căsuță, scriitoare și membră SNFOR-ABV. Invitatul special al evenimentului a fost conf. univ. dr. Ioan Augustin Guriță, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care a expus prelegerea „Teologie și Biserică în opera lui Dimitrie Cantemir”. În continuare, a fost citită lucrarea câștigătoare a premiului I din cadrul concursului, scrisă de Maria Alexandra Radu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, cu titlul „Dimitrie Cantemir - de 300 de ani contemporanul nostru”.
„Domnitorul cărturar Dimitrie Cantemir nu ne aparține doar nouă, românilor, ci este considerat ca făcând parte din patrimoniul cultural universal. Acest lucru ar trebui să ne bucure, deoarece erudiția sa a fost recunoscută, încă din timpul vieții sale, și de ruși, greci, germani, francezi, inclusiv de către turci. Dacă am face o paralelă în această privință, am putea spune cu certitudine că Dimitrie Cantemir reprezintă lauda culturii poporului nostru, asemenea modului în care sfinții români sunt considerați lauda Bisericii noastre”, a spus ierarhul locului în cuvântul său.
La final, liceenii câștigători ai premiilor și mențiunilor din cadrul concursului, alături de profesorii lor coordonatori, au primit din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și a SNFOR-ABV diplome, Noul Testament cu Psalmii (format mare), cartea „Contează cu adevărat”, semnată de Ana Căsuță, alte volume religioase, dar și sume de bani. Cu această ocazie, tinerii interesați au avut posibilitatea de a vizita Muzeul Bisericesc Eparhial.