De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință a clericilor din Protoieria Câmpina la Mănăstirea Caraiman
Clerici din cele șase cercuri pastorale ale Protopopiatului Câmpina, județul Prahova, s-au reunit în perioada 6-7 iunie la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman în cadrul ședinței semestriale de primăvară. În cadrul conferinței au fost discutate aspecte de ordin administrativ, fiind prezentate și o serie de referate care se încadrează în tematica Anului omagial 2023.
Conferința preoțească a fost organizată în două sesiuni, la lucrări participând părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Alexandru Negoiță, consilier eparhial în cadrul Sectorului cimitire, monumente și servicii funerare; diaconul Cristian-Mihail Zamfir, referent în cadrul Sectorului economic-financiar; părintele protoiereu Grigore Melnic de la Protopopiatul Câmpina, precum și părintele prof. univ. dr. Vasile Gordon, în calitate de invitat.
În cadrul primei sesiuni de lucru, desfășurată în după-amiaza zilei de marți, 6 iunie, au fost discutate aspecte administrative ale slujirii pastorale, fiind prezentate și ultimele hotărâri ale Permanenței Consiliului eparhial, inclusiv cele referitoare la preoții pensionari. Detalii privind această sesiune a întrunirii clericale a oferit părintele consilier eparhial Dumitru Ștefănescu: „Nu a fost vorba doar despre transmiterea anumitor hotărâri, ci mai ales de oportunitatea pe care au avut-o clericii din cadrul protopopiatului de a discuta problemele concrete cu care se confruntă la parohie, atât din punct de vedere administrativ-bisericesc, cât și economic-financiar și, bineînțeles, cu privire la administrarea cimitirelor parohiale. Întrucât de cele mai multe ori problemele sunt comune, a fost o întâlnire și o experiență necesară. Cu privire la situația preoților pensionari, există mai multe hotărâri care stabilesc foarte clar statutul acestor clerici, rolul și importanța lor în Biserică. Lucrul cel mai important este faptul că preoția nu încetează odată cu pensionarea, ci preotul îmbisericit are în continuare responsabilitățile slujirii”.
A doua zi a întrunirii a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica Mănăstirii Caraiman. În cadrul lucrărilor au fost dezbătute teme în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Totodată, părintele profesor Vasile Gordon a susținut referatul cu tema „Realități și provocări actuale privind pastorația și sprijinirea persoanelor vârstnice”, în care a subliniat rolul preotului în ajutorarea persoanelor vârstnice din parohie, mai ales în situațiile în care aceasta rămâne fără nici un ajutor.
Despre importanța acestei întâlniri a vorbit părintele protoiereu Grigore Melnic: „Ne-am întâlnit în rugăciune și învățătură. Suntem mai bine de 100 de preoți prezenți. Aceste cercuri pastorale sunt necesare pentru dezbaterea temelor anuale, dar și pentru a discuta anumite probleme de actualitate ale protopopiatului”.
În cadrul întrunirii, pentru eforturile depuse în vederea renovării și dotării sediului administrativ al Protopopiatului Câmpina, părintele protoiereu Grigore Melnic a primit din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, pentru clerici.