În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferință a clericilor prahoveni în Capitală
Clerici din protopopiatele Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte au participat marți, 14 mai 2019, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, la cea de-a doua sesiune a Conferinței pastoral-misionare de primăvară având tema „2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”. În cadrul conferinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul „Satul românesc trebuie ajutat mai mult de către locuitorii orașelor”.
Conferința a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii și de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La Conferinţa pastoral-misionară de primăvară, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au participat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele vicar eparhial administrativ Aurel Mihai și protoiereii protopopiatelor Ploiești Nord, Ploiești Sud, Câmpina, Urlați și Vălenii de Munte. Lucrările au fost deschise de Patriarhul României, care a rostit cuvântul intitulat „Satul românesc trebuie ajutat mai mult de către locuitorii orașelor”.
Primul referat al conferinţei a fost susţinut de profesorul univ. dr. Ilie Bădescu, care a vorbit despre „Ritmul dialectic al satului românesc”. „Am vorbit despre puterea satului de a-și reface și unitatea și comunitatea de viață dinlăuntrul ei, în ciuda marilor presiuni la care este supus în istorie în diverse perioade de timp. Puterea satului este incontestabil legată de ceea ce Lucian Blaga considera că este centrul simbolic și centrul real al satului, și anume biserica și cimitirul. Legătura dintre satul peren din lumea umană și lumea divină. În centrul satului este situat locul care constituie sursa de putere a satului prin care săteanul își interpretează și își organizează viața și își interpretează manifestările zilnice. De aceea, satul are o formă de manifestare pe care Ernest Bernea o încadra în ceea ce numea comunitatea de viață foarte greu de distrus, dar foarte amenințată. În istorie sunt perioade în care satul este puternic amenințat, dar găsește resurse și trece de momentele critice. Așa cum spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, o criză este și o judecată, este un moment în care o comunitate este adusă să își descopere și puterile, dar și vulnerabilitățile și slăbiciunile. Deci, din punctul acesta de vedere, am socotit că satul are puteri în el însuși să treacă peste momentele critice. În același timp, satul se confruntă cu amenințări, cu primejdii dincolo de puterile lui și atunci este necesară o altă formă de organizare și de mobilizare a satului, și de aceea cred că hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de a considera anul acesta anul omagial al satului românesc reprezintă o garanție că forțele perene și cele trecătoare istorice ale satului se vor mobiliza într-o formă nouă de manifestare și de creativitate prin care se vor găsi și răspunsuri într-un program de refacere a satului românesc”, a spus profesorul Ilie Bădescu.
În continuare, pr. Nicolae Tănase de la Parohia Valea Plopului, Protoieria Vălenii de Munte, a făcut o prezentare intitulată „Exigențe ale pastorației preoților în mediul rural - aspecte practice”, în care a evidențiat câteva aspecte practice ale pastorației desfășurate în satul prahovean în care slujește. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de peste 10 ani dezvoltăm un proiect extins în cadrul Centrului social «Pro Vita pentru născuți și nenăscuți» al Parohiei Valea Plopului, sprijinit lunar, consistent și consecvent de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, precum și de români cu dare de mână, dar mai ales de nenumărați oameni aparent simpli, dar cu un puternic sentiment românesc și ortodox trăitor. Eu am devenit un administrator al bunurilor altora destinate facerii de bine”, a spus părintele Nicolae Tănase.
Istoricul de artă, cercetătorul etnolog dr. Doina Dascălu Ișfănoni, de la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, a susţinut o prezentare intitulată „Interiorul casei ţărăneşti, oglindă a creativităţii şi spiritualităţii româneşti”. Cei prezenți la conferință au vizionat imagini cu gospodării reprezentative din diferite zone ale țării, precum și imagini care au evidențiat simbolismul interioarelor de odinioară. „În casă țăranii au sărbătorit Paștile și Crăciunul, au primit colindătorii și oaspeții dragi, la Nedei și zile festive. Casa este locul unde tineretul s-a căsătorit, și-a întemeiat o nouă familie și unde și-a crescut copiii. Privită din această perspectivă, casa păstrează peste veacuri povestea fiecărei familii, conservând universul de viață material și spiritual al neamului românesc”, a spus dr. Doina Ișfănoni.
În continuare, cei prezenți au vizionat un film documentar despre satul românesc, producţie TRINITAS TV, iar la final toți au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.