În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Conferinţa „Bucuria vindecării. Ştiinţă şi credinţă” la Paraclisul Catedralei Naţionale
Sala „Consilium” a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului a găzduit în seara zilei de luni, 13 decembrie, o conferinţă în cadrul proiectului „Bucuria vindecării”, adresat pacienţilor oncologici şi desfăşurat de voluntarii paraclisului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României. Au fost prezentate mărturii care au ilustrat puterea şi importanţa credinţei şi a rugăciunii în procesul de tratare şi de vindecare a pacienţilor care suferă de diferite forme de cancer, dar şi de alte tipuri de afecţiuni. La eveniment a participat și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Cuvântul introductiv al acestei conferinţe organizate în cadrul proiectului „Bucuria vindecării” a aparţinut coordonatorului Cătălina Liţu, fost pacient oncologic, care a găsit în credinţă şi în rugăciune puterea de a învinge boala. Aceasta a arătat că proiectul s-a născut dintr-o nevoie practică generată de numărul mare de persoane suferinde de cancer, care au trecut pragul Paraclisului Catedralei Naţionale, pacienţi care căutau îndrumare şi alinare. Ei au fost învăţaţi să privească această maladie dintr-o altă perspectivă, în care rugăciunea şi credinţa sunt văzute ca leacuri prin care, alături de tratamentele convenţionale, omul îşi poate vindeca trupul, dar mai ales sufletul.
Deschiderea lucrărilor conferinţei propriu-zise a fost făcută de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În continuare, profesorul univ. dr. Irinel Popescu a vorbit despre necesitatea credinţei celui tratat şi a celui care tratează, arătând faptul că în orice act medical, între gestul pe care îl face medicul curant şi vindecarea efectivă a pacientului există o etapă în care Dumnezeu lucrează pentru tămăduirea acestuia.
De asemenea, profesorul univ. dr. Anca Coliță, manager general al Institutului Clinic Fundeni, a vorbit despre exemplele de credinţă, pe care a asemănat-o cu un „colac de salvare” pentru mulţi părinţi ai copiilor bolnavi de cancer pe care aceasta îi tratează. Din acest punct de vedere, doctorul a arătat şi faptul că în multe cazuri credinţa şi rugăciunea au ajutat la fortificarea organismului în lupta cu această boală.
Profesorul univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan a avut o expunere în care a prezentat mai multe argumente şi rezultate ale cercetărilor ştiinţifice care au demonstrat importanţa pe care rugăciunea şi credinţa o au în procesul de vindecare a pacienţilor care suferă de diferite boli. Acesta a vorbit despre factorul psihologic în procesul de vindecare şi a arătat că există numeroase stări care pot afecta negativ imunitatea corpului şi puterea acestuia de a se apăra în faţa bolii: îndoială, ură, răutate, supărare etc.
Ultimul vorbitor a fost conf. univ. dr. Adrian Nicolae Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, care a prezentat întreaga problematică a bolii şi suferinţei din perspectivă teologică, arătând că şi în tratatea diferitelor boli şi afecţiuni, adevărata ştiinţă se împlineşte în credinţă, adevărata vindecare trebuind să vizeze omul în integralitatea lui, suflet şi trup.
În continuare, dr. Lucia Bubulac şi-a prezentat lucrarea intitulată „Stres, emoţii, depresie, cancer”, în care sunt arătate legăturile dintre fiecare organ al corpului uman şi modul în care diferitele stări prin care trece omul poate afecta aceste legături, generând diferite afecţiuni.
În ultima parte a conferinţei au fost prezentate mai multe mărturii ale unor paciente care au trecut prin momente de grea suferinţă, dar care au reuşit să învingă cancerul prin credinţă şi rugăciune, sub îndrumarea echipei de suport a proiectului „Bucuria vindecării”. Evenimentul s-a încheiat cu un miniconcert de colinde şi cântece de Crăciun susţinut de grupul „Bucuria vindecării”, format din beneficiari ai proiectului, conduşi de coordonatorul acestuia, Cătălina Liţu.