De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință clericală semestrială în Arhiepiscopia Dunării de Jos
Clericii din protopopiatele Tecuci, Târgu Bujor, Covurlui și Nicorești ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au reunit miercuri, 22 iunie, în cadrul conferinței preoțești semestriale, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În cadrul întrunirii dedicate Anului omagial 2022 au fost dezbătute aspecte privind importanța rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului în societatea de astăzi.
La orele dimineții, preoții din cele patru protopopiate ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Tecuci, la finalul căreia ierarhul gălățean a rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioșilor și clerului de la Dunărea de Jos, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
În continuare, în același cadru s-au desfășurat lucrările conferinței clericale semestriale, care au debutat cu un cuvânt al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, în care le-a vorbit preoților prezenți despre viața Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul și despre lucrările traduse și tipărite de acest mare dascăl al Bisericii noastre.
„Am primit pacea, liniştea, binecuvântarea şi motivaţia rugăciunii în comun pentru sfinţiţii slujitori, pentru a o perpetua în comun cu iubiţii credincioşi din lucrarea, din experienţa şi din scrierile unui mare isihast, ucenic de mare isihast, Sfântul Grigorie Dascălul, un mare dascăl al rugăciunii. Dar el este, mai întâi de toate, un dascăl al dreptei credinţe, un dascăl al bunei rânduieli liturgice din Biserică. Să nu uităm că cele mai dragi cărţi pe care le-a alcătuit şi care s-au găsit în chilia lui înainte de adormire au fost cărţi de rugăciuni, daruri pentru copii”, a arătat Arhiepiscopul Dunării de Jos.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat aspecte semnificative privind constituirea Bisericii creștine, lucrarea misionară a Sfinților Apostoli, precum și importanța rugăciunii în viața creștinului și pastorația în vremuri dificile.
În cea de-a doua parte a întrunirii, au fost prezentate și analizate pasaje din Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament în care se vorbește despre rugăciune, acestea fiind pregătite din timp de clericii prezenți la conferință. Totodată, au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea și activitatea preoțească cu referire la temele sinodale ale anului 2022.
La încheierea lucrărilor conferinţei, ierarhul a mulțumit preoților participanți și le-a oferit câte un exemplar din lucrarea „Plugărie din țarina inimii”, semnată de chiriarh, apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.