Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferința de primăvară a preoților din Protopopiatul Târgu-Neamț
Marți, 9 mai, la Parohia Netez, comuna Grumăzești, județul Neamț, s-a desfășurat Conferința pastoral-misionară de primăvară a preoților din Protopopiatul Târgu-Neamț. Conferința a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii arhierești în biserica parohiei, la finalul căreia Părintele Mitropolit a sfințit icoanele din catapeteasmă și lucrările de înnoire ce s-au efectuat la acoperișul bisericii. Pentru munca depusă, pr. paroh Constantin Dominte a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar primarul Constantin Matasă și viceprimarul Constantin Matasă au primit distincția pentru mireni „Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv”.
Conferința de primăvară a fost deschisă de Părintele Mitropolit Teofan, care a adresat un cuvânt ce a cuprins aspecte ale pastorației persoanelor vârstnice și a precizat câteva elemente pentru a intensifica la nivel aplicativ și calitativ activitățile pastoral-misionare realizate de către Biserică și pentru a găsi soluții adecvate fiecărui bătrân. În continuare, părintele profesor Gheorghe Onofrei de la Parohia Vânători I a susținut referatul cu tema „Cum folosim darurile bătrâneții în lucrarea Bisericii”. În lucrarea amintită, părintele a prezentat bătrânețea ca o etapă naturală a vieții, plină de virtuți și experiențe. Sfaturile biblice și ale Sfinților Părinți ne învață să-i cinstim pe vârstnici ca pe niște părinți. Pentru activitatea pedagogică bogată desfășurată la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț și activitatea administrativ-gospodărească și misiunea preoțească de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului”-Vânători Neamț, Părintele Mitropolit Teofan, ca semn de gratitudine, l-a hirotesit iconom stavrofor pe pr. prof. Gheorghe Onofrei, oferindu-i însemnele specifice: bedernița, brâul roșu și crucea pectorală.