La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferință duhovnicească organizată de ASCOR București
Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala București, a organizat joi, 22 martie, în Aula Magna a Facultății de Drept, o nouă conferință duhovnicească. Invitat a fost Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Tema întâlnirii duhovnicești a fost „Iubirea răspunde la toate întrebările”. În deschiderea conferinței, pr. Vasile Gavrilă, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”-Ghica, paraclis universitar, a vorbit despre importanța temei conferinței pentru zilele noastre, dar și despre lucrarea pastoral-misionară a PS Părinte Episcop Macarie.
În prelegerea susținută, ierarhul a reliefat că iubirea este răspunsul la toate frământările, durerile, căutările, dorurile și năzuințele omului. „Răspunsul la toate întrebările grele ale vieții noastre este Hristos. Răspunsul nu este o idee, nu constă într-o explicație, într-o informație sau în oracole, ca la păgâni. Răspunsul deplin este o Persoană, adică Hristos, iar când Îl pierdem pe Hristos, ne pierdem în îndoieli și incertitudini. […] Atâta timp cât ne punem pe noi înșine în centrul universului, Hristos Se află pe cruce, este răstignit de noi prin păcatele noastre și dat afară din cetatea inimii noastre, ca altădată din Ierusalim. Iubirea de sine, egocentrismul, cred că este boala cea mai grea a vremurilor noastre și rădăcina tuturor celorlalte boli. Mulți vorbesc astăzi de toleranță, acceptare, deschidere, diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite, fiindcă sunt folosite doar pentru a hrăni iubirea de sine a omului post-modern și pentru a ponegri creștinul. Omul post-modern este egocentric prin excelență, un om autoidolatru, este omul cu totul opus creștinismului întrucât cultivă această autodivinizare. Creștinul este hristocentric, hristofor, adică purtător de Hristos, pe când omul postmodern este egocentric”, a spus PS Părinte Episcop Macarie.
După prelegere, conferința a continuat cu dialogul duhovnicesc al invitatului cu cei prezenți.