Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Conferință interdisciplinară la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Capitală
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a găzduit marți, 26 noiembrie, Conferința națională interdisciplinară „Provocări și oportunități contemporane: interconectarea prin tehnologie și tipurile de impact la diferite vârste, de la copilărie la vârsta a treia”. În cadrul celor patru sesiuni ale manifestării, cadre universitare și cercetători au prezentat referate în care a fost arătat modul în care tehnologia influențează relațiile umane, precum și raportarea omului la societate.
Conferința a debutat cu o serie de mesaje de bun-venit transmise de organizatori, în care a fost subliniată importanța manifestărilor academice de acest tip. În continuare, profesori de teologie și alte cadre universitare, dar și cercetători au prezentat referate și prelegeri, grupate în patru sesiuni cu tematică specifică.
Prima sesiune, intitulată „Propovăduirea online: oportunități și riscuri pentru misiunea ortodoxă”, a fost moderată de pr. lect. univ. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, și a cuprins prezentarea a patru lucrări susținute de pr. prof. univ. dr. David Pestroiu, pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, pr. conf. univ. dr. Marian Vild și arhid. asist. univ. dr. Gheorghe-Cristian Popa, consilier patriarhal.
Părintele decan Cosmin Pricop ne-a oferit informații cu privire la tematica acestei conferințe, precum și la oportunitățile pe care acest tip de manifestări le oferă instituției pe care o conduce și studenților care o frecventează.
„Pentru Facultatea de Teologie, acest demers este unul foarte important pentru că el corespunde profilului pe care încercăm să-l dezvoltăm în facultate, acela de a organiza cât mai multe astfel de conferințe. Pe de o parte, ele ne pun la punct cu cele mai noi pe diferite teme, iar pe de altă parte oferă studenților posibilitatea de a învăța într-o manieră nonformală, alta decât cea pe care o întâlnim în mod clasic la cursuri și seminarii. Pentru facultatea noastră, această conferință este o șansă și încercăm să cultivăm cât putem de mult astfel de inițiative. Programul este unul foarte variat și obligă, până la urmă, ca Teologia, ca parte integrantă a Bisericii și a vieții creștine, să ofere răspunsuri sau, cel puțin, reflecții la diferite situații actuale în societatea contemporană. Unul dintre aceste aspecte este cel al tehnologiei, anume în ce manieră tehnologia poate fi interpretată sau apreciată din perspectivă teologică. Deși, la o primă vedere, temele par diferite, e foarte important ca și Teologia să aibă un punct de vedere asupra acestei perspective, pentru că tehnologia ne vizează pe toți. Trebuie să putem oferi răspunsuri sau perspective asupra acestor provocări”, ne-a declarat părintele decan.
În cadrul celorlalte trei sesiuni moderate de pr. conf. univ. dr. Marian Vild, pr. prof. univ. dr. David Pestroiu, prof. univ. dr. ing. Florin Pop, au prezentat referate prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuș, prof. univ. dr. ing. Florin Pop, prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, dr. Alexandra Ștefania Nadane, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, pr. asist. univ. dr. Alexandru Atanase Barna, pr. asist. univ. dr. Georgian Păunoiu, arhid. lect. univ. dr. Eugen Maftei, pr. conf. univ. dr. Vasile Crețu, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, pr. lect. univ. dr. Aurel Mihai și conf. univ. dr. Adrian Nicolae Lemeni.