La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Conferință interdisciplinară la Facultatea „Justinian Patriarhul”
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a găzduit luni, 8 mai, conferința intitulată „Omul iconic. Întâlnire între medicină și spiritualitatea filocalică”. La evenimentul organizat de Centrul de Dialog și Cercetare în Teologie, Filosofie și Știință al Universității din București, au conferențiat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic primar de medicină internă și pneumologie, și conf. dr. Adrian Lemeni, director al Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a facultății bucureștene.
Conferința a reunit studenți teologi și de la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, precum și persoane interesate de dialogul interdisciplinar. În cadrul conferinței au fost evidențiate congruența dintre știință și teologie, subliniindu-se relația dintre medicină și spiritualitate. „Atunci când vorbim de vindecare, avem în vedere această realitate a vindecării sufletului, dar și a trupului. Plecând de la vindecarea sufletului, acest lucru se răsfrânge și în ceea ce înseamnă vindecarea trupului. Pornind de la tradiția patristică, am subliniat că inclusiv medicina are un caracter iconic, cum arată Sfântul Vasile cel Mare vorbind despre doctorii adevărați care Îl au ca model pe Doctorul trupurilor și sufletelor noastre, Mântuitorul Hristos. Sfântul Vasile cel Mare arată că acești slujitori ai medicinei și alți medici care s-au angajat autentic în slujirea semenilor, îngrijindu-se de trupurile celor bolnavi, de fapt ei învață să poarte grijă și de suflet. Sfântul Vasile cel Mare arată că întorcându-i spre sănătate îi ajută să-și întoarcă inimile și spre Dumnezeu. Aici se face vădit acest caracter iconic al medicinei ca artă și a purtării de grijă a sufletului”, a declarat conf. dr. Adrian Lemeni pentru TRINITAS TV.