În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Conferință pastoral-misionară de toamnă la Palatul Patriarhiei
La Palatul Patriarhiei din București s-a desfășurat luni, 6 noiembrie 2023, prima sesiune a Conferinței pastoral-misionare de toamnă a clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Au participat preoții din protopopiatele din Capitală și din județul Ilfov, inclusiv clericii de caritate, misionari din unitățile de învățământ, militari și slujitori la cimitirele de stat. Mâine, 7 noiembrie, în același loc, se desfășoară cea de-a doua sesiune a conferinței, la care vor participa clericii din protopopiatele și instituțiile sociale, de învățământ și militare prahovene.
Conferința pastoral-misionară de toamnă de la Palatul Patriarhiei a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârșite în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de preoți din cele șase protopopiate ale Capitalei, dirijați de pr. asist. dr. Nicolae Giolu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
În continuare, clericii au mers în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, unde s-au desfășurat lucrările conferinței. În deschidere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul introductiv intitulat „Cântarea bisericească este o rugăciune comunitară și o pregustare a Împărăției lui Dumnezeu”.
Potrivit ordinii de zi, au fost prezentate trei referate cu teme adaptate contextului Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.
Cântarea bisericească - sufletul cultului liturgic ortodox
Primul referent a fost pr. lect. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, care a prezentat tema „Cântarea bisericească - sufletul cultului liturgic ortodox. Implicații duhovnicești și misionar-pastorale”: „Comemorarea imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română ne oferă un bun prilej de reflecție asupra importanței cântării în cultul ortodox, de evidențiere a contribuțiilor imnografilor în dezvoltarea imnografiei, ale cântăreților români la îmbogățirea repertoriului de strană în limba română, dar și de a găsi soluții în scopul optimizării lucrării misionare a Bisericii noastre prin cântarea de strană. Este incontestabil faptul că muzica bisericească este podoaba și sufletul cultului Bisericii Ortodoxe, și pe bună dreptate, dacă luăm în considerare faptul că, în proporție covârșitoare, slujbele ortodoxe sunt cântate. Biserica Ortodoxă nu este o instituție a discursurilor, ci o Biserică în care rugăciunea cântată este componenta ei definitorie”.
Inspirație și imnografie
Al doilea referat a aparținut diaconului lect. dr. Sabin Preda, de la aceeași instituție de învățământ teologic, și a fost intitulat „Inspirație și imnografie. O perspectivă biblică și patristică”. Autorul a subliniat că imnurile Bisericii sunt create prin inspirație dumnezeiască: „Fie că vorbim despre imnurile prorocești vechi-testamentare sau nou-testamentare, ori de cele ale perioadei apostolice și după, aceste manifestări poetice poartă evident pecetea insuflării dumnezeiești. Pentru că au fost născute de oamenii sfinți ai lui Dumnezeu, care, pentru frica Domnului, au luat în pântece și au avut chinuri ale facerii și au născut Duh de mântuire (Isaia 26, 18). Și pentru că de Același Duh, Care lucrează toate în toți, au fost adunate în Biserică și puse deoparte într-un corpus unitar, canonizate, ca și celelalte Scripturi, spre zidirea trupului (Efeseni 4, 12). Și pentru că, tâlcuind taina Întrupării Cuvântului, ele sunt cântarea nouă a Bisericii, din vremea adunării poporului cel nou în fața lui Dumnezeu, spre a-L lăuda acum într-un mod cu totul nou și mai presus de cuvânt: ca Întrupat, Răstignit, Înviat, Înălțat la ceruri și Care iarăși va să vină”, a spus diac. lect. dr. Sabin Preda.
Timp și veșnicie în imnografia ortodoxă
Ultima prezentare, cu titlul, „Timp și veșnicie în imnografia ortodoxă”, a aparținut diaconului dr. Cornel Coman, de la Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, paraclis al Universității Politehnica din București, care a explicat că „raportul dintre timp şi veşnicie - pe făgașul căruia şi curge, doxologic, cuvântul imnografiei ortodoxe - e născut, de bună seamă, de singurul lucru nou petrecut sub soare după căderea strămoșilor, şi anume de întruparea Cuvântului Cel anterior începutului lumii, Cel dinainte de veci, proclamată dintru începutul Evangheliei după Ioan: «La început era Cuvântul... şi Dumnezeu era Cuvântul; şi Cuvântul trup S-a făcut şi S-a sălășluit întru noi» (Ioan 1, 1-2)”.
După susținerea referatelor, cei prezenți au vizionat filmul „Psaltul, virtuoz al rugăciunii”, realizat de TRINITAS TV.
Conferința clericală s-a încheiat cu discuții privind cele trei referate susținute și subiecte administrative.
La final, toți clericii participanți au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel noi volume apărute la Editurile BASILICA a Patriarhiei Române și „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.