De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Conferință pe teme teologice și filosofice în Capitală
Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București împreună cu Centrul de Cercetare a Istoriei Ideilor Filosofice din cadrul Facultății de Filosofie din București organizează, în perioada 26-27 mai 2023, conferința intitulată „Cunoaștere rațională și experiere duhovnicească”.
Evenimentul este primul dintr-o serie de manifestări anuale care se desfășoară sub egida „Filosofie și Filocalie”. Înțelegând filosofia ca pe un mod de viață, iar textele filocalice drept modele de viață, prin seria de conferințe anuale se dorește ca teme ale vieții creștine prezente în textele filocalice să fie abordate în dublă lectură, filosofică și teologică, pentru a face înțeleasă mai bine deosebirea dintre literă și duh. Conferința va avea loc în Amfiteatrul „Ioan G. Coman” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Capitală.
Evenimentul va debuta vineri, 26 mai, când se vor desfășura primele trei secțiuni ale conferinței. Începând cu ora 10:00, părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul instituției de învățământ teologic, va rosti un cuvânt de deschidere. În continuare vor fi susținute prelegeri în cadrul celor trei secțiuni, care vor fi moderate de prof. dr. Savu Totu, de părintele conf. dr. Marian Vild și de arhidiaconul asist. dr. Eugen Maftei. Printre subiectele abordate pe parcursul primei zile a conferinței se numără teme precum „Percepția spirituală la Isaac Sirul - paradigmă a sensurilor cunoașterii în Răsăritul creștin”, „Înțelepciunea dumnezeiască și înțelepciunea omenească în lucrarea «Despre numirile dumnezeiești» a Sfântului Dionisie Areopagitul” sau „Conceptul de «theoria» la Sfântul Dionisie Areopagitul”.
Sâmbătă, 27 mai, a patra și ultima secțiune a conferinței va fi moderată de părintele asist. dr. Alexandru Atanase Barna și va debuta tot de la ora 10:00. Printre temele abordate se numără „Contemplație intelectuală sau experiență mistică? Rolul minții în restabilirea comuniunii cu Dumnezeu în gândirea Sfântului Atanasie cel Mare” și „Despre exersarea atenției și educarea discernământului în doctrina stoică și în scrierile filocalice”. Evenimentul se va încheia la ora 13:15 cu o masă rotundă în cadrul căreia vor fi formulate concluziile prelegerilor susținute pe parcursul celor două zile.