Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferinţă preoţească la Mănăstirea Bârsana
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a întâlnit vineri, 17 iunie, cu preoţii din protopopiatele Sighet şi Vişeu, cu ocazia conferinţei preoţeşti de primăvară, pe care a prezidat-o, aceasta fiind ultima dintre conferinţele preoţeşti din cele opt protoierii al eparhiei.
Conferinţa a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvâşită în biserica mare a Mănăstirii Bârsana de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia arhim. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor şi stareţul Mănăstirii Rohia.
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sălajului, a remarcat că Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai importante vetre monahale din eparhie.
„Locul ales pentru această conferinţă este Mănăstirea Bârsana, una dintre cele mai importante vetre monahale, şi am hotărât să facem conferinţa aici, cum am făcut în mai multe rânduri, cu atât mai mult că anul acesta este «Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti în Patriarhia Română» şi «Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi în viaţa creștinului». Aici avem şi un centru cultural pastoral, consacrat ultimului episcop ortodox cunoscut cu numele, pe la 1739, Gavriil de Bârsana, care a rezidat aici. Preoţimea din cele două protopopiate, Sighet şi Vişeu, numără peste 100 de păstori de suflete, şi atmosfera în mănăstire este una adecvată pentru o conferinţă consacrată rugăciunii şi isihasmului românesc în viaţa monahismului nostru, în viaţa mănăstirilor şi în viaţa creştinilor. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne reîntâlnim şi încheiem şirul conferinţelor cu aceasta de aici. Mulţumim conducerii mănăstirii, maicii stareţe, stavrofora Filofteia Oltean, că ne găzduieşte cu multă bucurie şi cu mult drag, pentru că, până la urmă, păstorii de suflete se adapă din izvoarele duhovniceşti ale monahismului nostru românesc”, a spus ierarhul.
„Astăzi, în conferinţa prezentată de părintele arhim. dr. Macarie Motogna, ni s-au arătat roadele îmbelşugate ale rugăciunii, în mod special pentru preot, pentru că ea a fost intitulată «Preotul rugător - mijlocitor între cer şi pământ»”, a amintit pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului.
„Cea de-a treia conferinţă preoţească din acest an este organizată la Mănăstirea Bârsana, o mănăstire plină de istorie şi de credinţă. De peste şase veacuri aici au existat sihaştri, au existat călugări care s-au rugat foarte mult şi atunci este normal şi firesc ca o astfel de conferinţă, despre isihasm şi despre rugăciune, să se desfăşoare într-o mănăstire”, a precizat arhim. Macarie Motogna, care a susţinut referatul întocmit în faţa preoţilor în cele trei conferinţe.
„Ne bucurăm că ne-am întâlnit preoţii din Maramureşul Voievodal la această conferinţă găzduită de Mănăstirea Bârsana, căreia îi aducem cuvenitele şi potrivitele mulţumiri, şi că Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul nostru, a venit şi ne-a adus îndrumările, sfaturile şi cuvintele potrivite”, a specificat pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului.
În cadrul conferinţei, PS Episcop Iustin a gratulat câţiva preoţi care s-au evidenţiat în ajutorarea refugiaţilor ucraineni.