Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Conferințe ale preoților din parohiile județului Brașov
În cadrul Zilelor Șaguniene 2023, au avut loc două conferințe preoțești la Făgăraș și Brașov, cu tema Anului comemorativ al cântăreților și imnografilor bisericești. Ambele întâlniri au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
La sediul Protopopiatului Făgăraș s-au întrunit joi, 23 noiembrie, preoții din parohiile arondate acestei protoierii, alături de preoții de la parohiile din Protopopiatul Rupea. În deschiderea lucrărilor, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a vorbit despre rolul muzicii bisericești în cultul ortodox, iar mai apoi pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a prezentat referatul intitulat „Perspective actuale privitoare la cântarea de strană din Ardeal” în care a evidențiat aspecte importante din istoria cultului ortodox din Transilvania.
„Au existat generații de cântăreți care peste 50 de ani - în medie - au slujit lui Dumnezeu, la strană, în biserică, în Ardeal. Erau cântăreți și de 70-80 de ani care au slujit lui Dumnezeu în strana bisericii și această instituție a cântărețului - până la urmă, o putem numi așa - era una strâns legată de instituția preotului, de persoana preotului și de slujirea liturgică”, a spus pr. Dan Alexandru Streza.
Pr. Constantin Spiridon de la Parohia Mândra, Protopopiatul Făgăraş, a susţinut referatul „Particularităţi ale muzicii bisericești din Transilvania”, iar pr. Claudiu Gheorghiță Zgâmbău de la Parohia Hoghiz, Protopopiatul Rupea, a susţinut referatul „Muzica corală din Transilvania”.
Cult și muzică bisericească
Conferința preoților din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Prejmer-Săcele și Protopopiatul Bran-Zărnești, a avut loc vineri, 24 noiembrie, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului. Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a vorbit în deschiderea evenimentului despre misiunea preotului profesor Dimitrie Cunţan.
„Dimitrie Cunţan avea să lase posterității o lucrare foarte valoroasă, un preţios manual de cântări bisericești folosit de generații întregi de teologi și cântăreţi. Lucrarea marelui profesor de muzică bisericească, preotul Dimitrie Cunțan, avea să aducă un ghid necesar pentru învăţarea cântărilor bisericeşti de origine bizantină din Ardeal”, a spus ierarhul.
Pr. lect. univ. dr. Sorin Vasile Dobre de la Facultatea de Teologie din Sibiu a vorbit despre particularităţile muzicii bisericești din Transilvania.
„Cum cultul ortodox a fost însoțit întotdeauna de muzică, trebuie să admitem ideea că acolo unde a existat o mănăstire sau biserică ortodoxă, a fost un centru de cultivare a muzicii bisericești (...). Românii ardeleni și-au putut păstra credinţa, cultul și muzica bisericească în aceste mănăstiri sau chiar biserici sătești, în ciuda vicisitudinilor prin care au trecut”, a spus pr. Sorin Vasile Dobre.
Conferința a continuat cu referatul „George Ucenescu şi Anton Pann - protopsalţi în Şcheii Braşovului”, prezentat de pr. Marius Albu de la Parohia Brașov-„Buna Vestire”, apoi cu referatul „Vocea - dar de la Dumnezeu”, susținut de pr. Ionuț Ploscaru, de la Parohia Brașov-ASTRA, și cu referatul „Mitropolitul Andrei Şaguna și muzica bisericească din Transilvania” al pr. Vasile Goian de la Parohia Gârcini, Protopopiatul Prejmer-Săcele.