Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Conferințe preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
În perioada 19 octombrie - 6 noiembrie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se desfăşoară conferințele preoțești de toamnă în cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Prima conferință de toamnă a avut loc luni, 19 octombrie, la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj, și i-a reunit pe clericii din Protopopiatul Gherla. Conferința a fost precedată de o slujbă de Te Deum, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în biserica mare a Mănăstirii Nicula, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei și a preoților din Protopopiatul Gherla.
Apoi, în aula Centrului de conferințe și studii patristice „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din cadrul așezământului monahal, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a prezidat lucrările conferinței și a argumentat tema omagială a anului 2020, proclamat ca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.
Invitatul conferinței de toamnă, pr. conf. univ. dr. habil. Gabriel-Viorel Gârdan, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujene, a susţinut prelegerea „Dimensiunea filantropică a pastorației părinților și copiilor”, atrăgând atenția clericilor prezenţi asupra faptului că „nu există pastorație ziditoare și roditoare fără filantropie”.
Vorbind despre pastorația părinților și a copiilor ca exersare a vocației filantropice a persoanei umane, părintele conferențiar a afirmat că, „într-o comunitate creștină vie, autentică și mărturisitoare, o familie adevărată își crește și își educă în și cu iubire copiii și, de asemenea, își îngrijește cu iubire și cu recunoștință bătrânii”.
Apoi, protopopul de Gherla, Paul Iulian Isip, a oferit detalii despre proiectele finalizate în cursul anului 2020 și despre cele aflate în curs de desfășurare sau planificate. Conferința semestrială s-a încheiat cu îndemnuri pastorale adresate de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, precum și cu luări de cuvânt ale preoților prezenți.
Clericii din Protopopiatul Beclean s-au reunit marți, 20 octombrie, în cadrul conferinței preoțești la Mănăstirea Dobric, judeţul Bistriţa-Năsăud. Conferinţa a fost precedată de o slujbă de Te Deum, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în biserica mare a așezământului monahal, în prezența chiriarhului locului și a preoților din Protopopiatul Beclean.
Lucrările conferinței au fost deschise și prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. Pr. conf. univ. dr. habil. Gabriel-Viorel Gârdan a susţinut prelegerea „Dimensiunea filantropică a pastorației părinților și copiilor”. Conferința s-a încheiat cu îndemnurile pastorale făcute de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul şi cu luări de cuvânt ale preoților prezenți, în frunte cu protopopul de Beclean, Vicențiu Doru Zinveliu, și stareța Mănăstirii Dobric, stavrofora Veronica Coțofană.
Anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, conferințele de primăvară nu au mai avut loc, astfel că tema conferințelor de toamnă cuprinde ambele tematici propuse de Patriarhia Română pentru anul 2020, și anume: „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”. În această perioadă, continuă conferințele în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în protopopiatele Turda, Huedin, Năsăud, Bistrița, Cluj I, Dej și Cluj II.