Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Conferinţele preoţeşti de primăvară din Arhiepiscopia Sibiului, la final
Ultima conferinţă preoţească din această primăvară în Arhiepiscopia Sibiului a adunat joi, 12 mai, slujitorii sfintelor altare din parohiile Protopopiatului Braşov, Prejmer-Săcele şi Bran-Zărneşti. Întâlnirea preoţilor a avut loc la Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Tema discuţiilor a fost rugăciunea în viaţa duhovnicească a creştinului şi a Bisericii. În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre felurile rugăciunii şi importanţa acesteia în relaţia credincioşilor cu Dumnezeu.
„Rugăciunea este relaţia dintre noi şi Dumnezeu, legătura pe care o menţinem prin cuvinte şi prin stări sufleteşti. Majoritatea credincioşilor consideră că rugăciunea este doar o cerere, că a te ruga înseamnă a cere ceva de la cineva. De fapt, rugăciunea este un act mai complex. Întâi de toate, relaţia noastră cu Dumnezeu o menţinem prin doxologie, prin preamărirea lui Dumnezeu. Îl preamărim pe Dumnezeu, Îl adorăm, Îi aducem cultul suprem şi Îl adorăm şi prin cuvinte, care sunt partea introductivă a rugăciunii. Apoi, rugăciunea are caracterul acesta euharistic. După ce este prefaţată de o doxologie, rugăciunea este întărită de mulţumirea pe care o aducem lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră. Abia apoi adăugăm cererile”, a subliniat ierarhul.
Invitatul conferinţei de la Braşov, pr. prof. dr. Vasile Mihoc, renumitul profesor de Noul Testament de la Sibiu, a vorbit preoţilor despre darurile rugăciunii.
„Rugăciunea creştinului este o rugăciune în Duhul Sfânt, sau în care Duhul Sfânt are, de fapt, rolul principal. De aceea, este rugăciune sau închinare duhovnicească, cum o numeşte Sfântul Apostol Pavel. Rugăciunea creştinului în Duhul Sfânt este bineplăcută lui Dumnezeu şi primită”, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.
Au fost prezentate apoi trei referate pe tema rugăciunii şi au fost discutate diferite aspecte ale misiunii pastorale şi duhovniceşti din comunităţile parohiale. Preoţii participanţi au avut posibilitatea să viziteze o expoziţie de picturi realizate de copii ucraineni refugiaţi în România.