De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Congresul studențesc aniversar desfășurat la Mănăstirea Putna
În după-amiaza zilei de luni, 16 august 2021, la mănăstirea ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare au continuat manifestările „Serbării de la Putna - 150. Continuitatea unui ideal”, prin organizarea Congresului studențesc aniversar. Acest eveniment comemorativ marchează împlinirea a 150 de ani de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, organizat în același loc din inițiativa mai multor tineri studenți, în frunte cu poetul Mihai Eminescu.
Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al mănăstirii, fiind moderat de Emanuel Buta, secretarul manifestărilor „Serbării de la Putna 2021”. Congresul, la care s-au înscris peste 670 de studenți, a fost precedat de vizionarea filmului creat de tineri și intitulat „Începutul unui ideal”, care a pus în scenă momente de la Serbarea din anul 1871.
Întâlnirea studenților a fost deschisă printr-un cuvânt al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Aniversare și comemorare pentru mai multă comuniune românească”. O alocuțiune pe tema studenților de atunci și de acum a fost susținută și de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop. A urmat o serie de discuții despre identitate și idealuri, Părintele Patriarh și domnul academician răspunzând unor întrebări fundamentale pe care tinerii și le adresează în prezent.
Întrebat fiind despre posibilitatea existenței unor premise pentru revigorarea vieții studențești și a idealurilor tinerilor în contextul în care numărul celor care împărtășesc valorile credinței și ale unității neamului este incert, Preafericirea Sa a răspuns: „Consider că există astfel de premise care se pot concretiza prin dialog și cooperare între tineri. Nu întotdeauna tinerii entuziaști și înnoitori în gândire și în acțiune au fost majoritari, după cum mărturisește și istoria țării noastre”. Pentru a sublinia ideea, a oferit un exemplu vechi-testamentar: „Într-o perioadă de grea încercare, sub influențe străine, în Israelul antic, prin căsătoria regelui evreu cu o regină din Fenicia a fost schimbată credința tradițională într-un singur Dumnezeu cu idolatria. Foarte mulți se închinau zeului Baal. Sfântul Proroc Ilie a fost singurul în vremea aceea care s-a împotrivit în mod deschis familiei regale, întreaga sa istorie fiind cunoscută. La un moment dat, acesta a devenit aproape deznădăjduit, crezând că a rămas singurul om din popor fidel lui Dumnezeu. Domnul, însă, i-a răspuns, arătându-i că mai există alți 7.000 de bărbați care au păstrat în mod tainic credința și nu s-au închinat lui Baal. Așadar, fidelitatea se manifestă uneori în mod deschis, iar alteori, credincioșia, convingerile puternice și dorința de realizare a unui ideal se manifestă într-un mod mai discret. Nu întotdeauna oamenii cu același ideal au și același comportament”.
În continuare, discursuri au susținut și reprezentanții organizațiilor studențești care au participat la atelierele online în cadrul cărora a fost pregătită Declarația finală a Congresului aniversar. La final, aceasta a fost citită și semnată atât de reprezentanții asociațiilor, cât și de studenții prezenți.
Programul acestei zile s-a încheiat după apusul soarelui, atunci când studenții au marcat pe Dealul Crucii, cu torțe, momentul aniversar, prin figurarea numărului „150”. O procesiune a avut apoi loc spre așezământul monahal. La final, cu toții au participat la un foc de tabără și la cina câmpenească organizate în vecinătatea mănăstirii.
„Serbarea de la Putna - 150” va continua și în zilele următoare, prin organizarea Simpozionului „Eminescu și Putna” și a itinerarului „Pe urmele lui Eminescu”.