La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Consiliu eparhial și Adunare eparhială la Alba Iulia
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a prezidat ședința anuală a Consiliului eparhial și a Adunării eparhiale. Evenimentul a avut loc în Sala de conferințe „Capernaum” a Căminului bisericesc „Peregrinus” din Alba Iulia.
În prima parte a întâlnirii, din 26 ianuarie, a avut loc ședința Consiliului eparhial, în cadrul căreia membrii organismului, clerici și mireni, au dezbătut principalele activități derulate în anul 2022. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, la întrunirea membrilor Adunării eparhiale pe comisii de specialitate, lucrările au fost conduse de preoţii consilieri eparhiali. Anul acesta, forul bisericesc s‑a desfășurat într‑o nouă componență, ca urmare a alegerilor organizate în decursul anului precedent.
În Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” din incinta Mănăstirii „Hristos Pantocrator”, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu a săvârşit slujba de Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra clericilor și credincioșilor din cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei pe parcursul anului trecut.
Ierarhul, în calitate de președinte al Adunării eparhiale, a adresat cuvântul de bun venit şi a subliniat conlucrarea dintre clerici și mireni în sânul Bisericii.
Lucrările Adunării eparhiale au continuat cu prezentarea rapoartelor generale anuale de către preoţii consilieri eparhiali. Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, a subliniat conlucrarea armonioasă dintre administrația publică locală și Arhiepiscopia Alba Iuliei. Pr. prof. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a evidențiat principalele coordonate ale activității academice din cadrul instituției de învățământ teologic universitar.