La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Consiliul eparhial și Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea au avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, ședințele Adunării eparhiale și Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei.
La altarul principal al catedralei a avut loc Sfânta Liturghie, apoi, în paraclisul de iarnă al lăcașului de cult, a fost săvârșită slujba de Te Deum, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, și a membrilor Adunării eparhiale.
Lucrările de evaluare și analiză ale Consiliului eparhial au fost prezidate de ierarh, în prezența celor nouă membri statutari aleși, trei clerici și șase mireni, precum și a membrilor Permanenței Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei și a preoţilor protopopi de la cele patru protoierii ale eparhiei. În cadrul întâlnirii, pe lângă prezentarea și analizarea rapoartelor sectoarelor de activitate ale Administrației eparhiale pe anul 2021, ce au fost aprobate în unanimitate de membrii Consiliului eparhial, s-a făcut și o expunere a proiectelor, intențiilor și manifestărilor ce urmează a se contura la nivel eparhial pentru anul 2022, fiind discutate și aprobate și alte propuneri.
A urmat ședința Adunării eparhiale, prezidată de ierarh, la care au participat, alături de membrii statutari, și membrii Permanenței Consiliului eparhial și cei patru preoţi protopopi din eparhie. Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a evidențiat fructuoasa colaborare pe care a avut-o cu actuala componență a Adunării eparhiale, care în perioada 2018-2022 a purtat responsabilitatea organismului deliberativ eparhial, mulțumindu-le pentru implicarea, profesionalismul și responsabila conștiință creștină pe care au demonstrat-o în acești patru ani.
În continuare, s-au prezentat, pe comisii de specialitate, rapoartele referitoare la activitatea pastoral-misionară, administrativ-bisericească, economică şi patrimonială, cultural-educaţională și social-filantropică din anul 2021, precum şi proiectele pentru anul 2022, pentru fiecare sector de activitate în parte. A urmat expunerea în plenul şedinţei a rapoartelor generale anuale, ce au fost dezbătute și apoi aprobate în unanimitate de către membrii Adunării eparhiale.
În cuvântul de încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, președintele Adunării eparhiale, și-a manifestat recunoștința sinceră față de toți membrii Adunării eparhiale pentru implicarea şi ajutorul oferit Bisericii strămoşeşti din Bihor, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe sfetnici și sprijinitori ai misiunii Bisericii Ortodoxe Române.