De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Copii din Basarabia de Sud în tabără la Scăricica, județul Neamț
Cu binecuvântarea Preasfințitului Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și cu sprijinul Asociației „Pelerini ai Darului”, coordonată de Elena Amarinei, un grup de 25 de copii din Basarabia de Sud participă, în perioada 14-21 august, la tabăra de vară de la Scăricica, județul Neamț, cu tematica „Satul românesc tradițional”. Copiii provin de la Liceul „Mihai Eminescu” din Comrat, UTAG (Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză), singurul liceu din zona autonomă cu predare în limba română. Scopul taberei este insuflarea dragostei de țară, a respectului pentru păstrarea tradițiilor și valorilor naționale.
Aflat în mijlocul copiilor în ziua de 16 august, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin i-a îndemnat să se bucure de acest loc, să cunoască tradițiile județului Neamț și să ducă bucuria la casele lor. În semn de mulțumire pentru prezența întâistătătorului lor printre ei, copiii au prezentat un program artistic, pregătit împreună cu profesorii lor însoțitori.
Ierarhul a mulțumit, totodată, doamnei Elena Amarinei pentru sprijin și tuturor celor implicați în organizarea acestei tabere. Episcopul Basarabiei de Sud a evidențiat lucrarea frumoasă a lectorului Carmen Dumitriu, profesor de limba română, delegat al Universității din Comrat, pentru cunoașterea limbii și culturii române și a subliniat necesitatea cultivării istoriei, tradiției și spiritualității din România. La final, cu toții și-au exprimat dorința organizării și a altor tabere sau evenimente în parteneriat pentru înfrumusețarea sufletelor acestor copii.
Ei se bucură în această tabără de un program bogat ce cuprinde diverse activități culturale și artistice, precum ateliere de creație, poezie, pictură, dar și exersarea comunicării în limba română, amenajarea unei săli cu obiecte tradiționale din satul românesc, învățarea unor rugăciuni în limba română și a unor cântece religioase, ore de cateheză, drumeții, excursii etc.